22 / 11 / 2024

Isı pay ölçer taktırmayan yönetici nereye şikayet edilir?

 Isı pay ölçer taktırmayan yönetici nereye şikayet edilir?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçümü kullanımı zorunlu hale getirildi.Peki ısı pay ölçer taktırmayan yönetici nereye şikayet edilir?


Isı pay ölçer taktırmayan yönetici nereye şikayet edilir?

Radyatör üzerinden dairenin ısıtma için kullandığı enerjinin ölçülmesine ve merkezi ısıtma giderlerinin bireysel ve tüketime bağlı olarak paylaştırılmasına yarayan sensör grubu ısı pay ölçer olarak ifade ediliyor.


Isı pay ölçerin kullanım süreci başaldıktan sonra pek çok yarar sağlıyor. Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlıyor. Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmiyor. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkün oluyor.


Binada eşit ısınmaya eşit maliyet sağlanmakla yapılan tasarruf nedeni ile sıcak mekanda yaşamayı tercih edenler de yapılan tasarrufa ortak oluyor ve eskisinden daha az bir ücretle ayni seviyede ısınma sağlıyor.


Boş duran veya sık sık seyahat eden daire sakinleri kaloriferlerinde vanalarını kısarak tasarruf gayreti içinde oluyor ve bu işlem sayesinde binaya gelen fatura tutarı düşecek ve boşuna enerji sarfı yapılmıyor. Hava sıcak olduğunda pencere açmak yerine kaloriferlerde vana kısılması veya kapatılması teşvik edilmiş oluyor.


Bu sistemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği “Yetkili Ölçüm Şirketi” olarak tanımlanan firmalar ve bu firmalara aracılık hizmeti veren firmalar kurabiliyor. Yetkili Ölçüm Şirketleri bakanlık tarafından denetleniyor.

Peki ısı pay ölçer taktırmayan yönetici nereye şikayet edilir?


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu hükümlerinde ısı pay ölçer taktırmama ile ilgili bir ceza bulunmuyor. Ancak, şikayete bağlı olarak Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuru yapılabiliyor. Isı pay ölçer taktırmayan yönetici Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet ederek dava açabiliyor.

Isı pay ölçerin maliyeti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com