1319 sayılı kanun kapsamına Türkiye sınırları içinde yer alan konut,işyeri,arsa ve arazi gibi taşınmazlar için emlak vergisi ödemek gerekiyor.Peki emlak vergisini kiracı mı öder?
Emlak vergisini kiracı mı öder?
Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekiyor.
Emlak vergisi ödemeden önce beyanda bulunmak gerekiyor. Beyanname taşınmaza sahip olunan yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor.örneğin 2014 yılında sahip olunan gayrimenkul için 2014 yılının sonuna kadar beyanname vermek 2015 yılında ödemesini yapmak gerekiyor.
2015 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Emlak vergisi 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödeniyor.Emlak vergisi ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor. İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde ödeyebiliyor.
Vergi ödemeleri için mükelleflerin kimlik ve sahip olduğu taşınmazın bilgileri ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.Peki emlak vergisini kiracı mı öder?
Emlak Vergisi Kanununa göre, taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödüyor. Buna göre taşınmaz malda kiracı olması, emlak vergisi ödemesi anlamına gelmiyor.
Bir taşınmaz mala paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi ödeyecek miyim?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com