19 / 04 / 2024

Emlak vergisini ödemedim cezası ne olur?

 Emlak vergisini ödemedim cezası ne olur?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Vergi senede 2 taksitte ödenebiliyor. Peki Emlak vergisini ödemedim cezası ne olur? diyorsanız işte emlak vergisi ödememe cezası...


Emlak vergisini ödemedim cezası ne olur?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina ve arazi sahipleri her yıl emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi oluyor. 


Aynı zamanda Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler yine bu kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabi tutuluyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanmasıyla bulunuyor. Emlak vergisi aynı zamanda büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Evlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs ayında yapılan verginin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Peki Emlak vergisini ödemedim cezası ne olur? diyorsanız işte emlak vergisi ödememe cezası...


Belirlenen sürelerde emlak vergisi ödemeyenler 'emlak vergisi gecikme cezası' ile karşılaşıyor. Emlak vergisi gecikme cezası oranı ise ödemenin geciktiği her ay için 'yüzde 1.40' olarak belirleniyor. Bu oran 'emlak vergisi gecikme faizi' olarak alınıyor. 


'Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde ise vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor' Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.

Kirada evim var emlak vergisi öder miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com