Bir gayrimenkulün mülkiyetinin hiçbir bedel ödenmeden başkasının mülkiyetine geçmesi bağış olarak karşımıza çıkıyor.Peki aile içi gayrimenkul bağışı nasıl olur?
Aile içi gayrimenkul bağışı nasıl olur?
Hiçbir bedel ödenmeden bir gayrimenkulün mülkiyetinin bir başkasına geçmesine bağış adı veriliyor.Bağış işlemini reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi yapamıyor.
Bağışı yapan kişiler, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor. Peki aile içi gayrimenkul bağışı nasıl olur?
Gayrimenkulün bağışlanması hususunda; bağış yapacak kişinin, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması durumunda; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor.
Diğer mirasçıların bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.
Gayrimenkul bağışı yapılırken ödenmesi gereken bir takım masraflar bulunuyor.Bu masraflar şu şekilde:
1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden 2014 yılı için 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. Bu oran 2015 yılında yeniden belirlenecek.
2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.
3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Gayrimenkul bağış sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com