27 / 04 / 2024

2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!

2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!

Gelir vergisi mükelleflerinin vergi ödemelerinden önce vermeleri gereken beyannameleri için son gün 31 Mart 2015'ti.Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle 2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!


2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için gelir vergisi ödeniyor. Bu vergi kiranın elde edildiği seneyi takip eden yıl içerisinde ödeniyor.


Buna göre 2015 yılı kira gelir vergisi mükellefleri, taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren gayrimenkul sahipleri oluyor. Mükellefler, elde ettikleri kira gelirinin istisna sınırını aşması halinde beyanname vererek vergi ödüyor.


Kira gelir vergisi için meskenlerde istisna sınırı 3.300 TL olarak belirlenirken; işyerlerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi. 2014 yılı içerisinde elde edilen kira gelirinin sınırdan yüksek olması halinde vergi beyannamesi veriliyor.


Beyannameler 1 - 25 Mart 2015 tarihleri arasında veriliyordu. 23 Mart tarihinde yapılan açıklamayla beyanname süresi 31 Mart tarihine ertelenmişti.


31 Mart tarihi itibariyle Maliye Bakanlığı, elektrik kesintileri nedeniyle 2014 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve birinci taksit ödeme süresinin, 2 Nisan Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldığını bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yurdun birçok bölgesindeki elektrik kesintileri nedeniyle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in isteği üzerine, gelir vergisinde ikinci kez süre uzatım kararı alındı.


Bu kapsamda, 2014 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi ve birinci taksit ödemeleri için 2 Nisan Perşembe günü mesai saati bitimine kadar süre tanındı.

Kira geliri nasıl beyan edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com