25 / 04 / 2024

Ağustos ayı kira artış oranı 2015!

Ağustos ayı kira artış oranı 2015!

Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapabiliyor. Kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte Ağustos ayı kira artış oranı 2015..


Ağustos ayı kira artış oranı 2015!

Borçlar Kanunu'na göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Kanunen taşınmaz kiralamalarında konutlarda üfe oranları baz alınarak kira artışı yapılırken; işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi uygulanıyor.


İşyeri sahipleri kiracılarına, sözleşmede belirtilen esaslara göre artış yapabiliyor. Ancak konut kiralamalarında ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu olup, bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.Peki Ağustos ayında kiralar yüzde kaç artacak?


TÜİK Tarafından 3 Ağustos tarihinde açıklanan verilere göre kiracılara Ağustos ayında yüzde 5,62 oranında zam yapılabilecek.Kira artış oranları ile ilgili diğer bilgiler aşağıda yer alıyor:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,32 düştü

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %0,26 artış ve su sektöründe %0,16 düşüş olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; mobilya (%2,66), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%0,65), gıda ürünleri (%0,51) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (%-6,56), ham petrol ve doğal gaz (%-4,57) ve metal cevherleri (%-3,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş enerji malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.

Dükkan kira artışı neye göre yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com