23 / 04 / 2024

Kira zam oranı Ağustos 2015!

 Kira zam oranı Ağustos 2015!

Yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline yapılacak olan zam enflasyon oranlarına göre her ay TÜİK tarafından belirleniyor.İşte kira zam oranı Ağustos 2015...


Kira zam oranı Ağustos 2015!

Konut ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi belirli bir süre için olabildiği gibi, belirsiz bir süre için de olabiliyor.


Kira döneminin son bulması ve aynı anda yenilenmesi durumunda kira bedelinde artış yapılıyor. Yapılacak bu artışın sınırları kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nda ele alınıyor.


Kanuna göre konut ve işyerlerinde zam farklı oranlarda yapılıyor. Konut kiracısına yapılacak zammın, ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekirken; işyeri için 2020 yılına kadar böyle bir sınırlama bulunmuyor.


Konut kiracısına yapılacak artışta kullanılan ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanıyor. Peki "Ağustos ayında kiralar ne kadar artacak?" diyorsanız işte yanıtı..


3 Temmuz'da açıklanan enflasyon oranlarına göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre meskendeki kiracıya bu ay en fazla %5,62 oranında zam yapılabilecek.

Konut kira artış oranı hesaplaması Ağustos 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com