28 / 03 / 2024

Yetki belgesi olmayan emlakçıya artık ruhsat yok!

Yetki belgesi olmayan emlakçıya artık ruhsat yok!

Yetki belgesi olmayan emlakçıya bugünden itibaren artık ruhsat verilmeyecek. Emlak sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamındaki düzenleme uyarınca 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ruhsat alamayacak.


Yapılan yeni düzenleme ile, yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 3 ay sonra emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edebilmesi için yetki belgesi alması hükmü getirilmişti. Buna göre, bugünden itibaren, işletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idareler tarafından kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.


Yetki belgesi alınması için gerekli belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. 


Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından, oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek.


Geçerlilik süresi 5 yıl olan yetki belgesi, işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak. Bu uyguluma ile kaçak çalışan emlakçıların önüne geçilmesi hedefleniyor. 


Yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, meslek odası kaydı, vergi mükellefi olma ve eğitim gibi şartlar getirildi.