29 / 03 / 2024

Yetki belgesi olmayan emlakçılar dikkat! Yarın başlıyor!

 Yetki belgesi olmayan emlakçılar dikkat! Yarın başlıyor!

Türkiye genelinde kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenleme yarından itibaren hayata geçiyor. Yönetmelik kapsamında emlakçılık için yetki belgesi almayanlar yarından itibaren emlakçılık yapamayacak.


Türkiye genelinde kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenleme yarından itibaren hayata geçiyor. Yeni düzenleme ile emlakçılık yetki belgesi almayanlar Yarından itibaren ev satıp kiralamayacaklar. Emlak sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlendi ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi zorunluluğu getirilmişti.


Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise metrekare şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.

YARIN SONA ERİYOR 

31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusu yapmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste metrekare vs gibi şartlar aranmıyor) yararlanamayacak.


Başvuruda bulunmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarih sonrasında staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirecek.

EMLAKÇI YETKİ BELGESİ ALINMALI  

Yetki belgelerine yönelik olarak ellerinde net olarak başvuru yapanların sayısının olmadığını söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Kovid-19 salgını öncesi İstanbul'da odaya ve sicile kayıtlı emlakçı sayısının 13 bin olduğunu bu rakamın 3'te 1'i yani 5 bin civarında emlakçının yetki belgesi aldığını bildiklerini belirtti. Aşa, ülke genelinde oda ve sicile kayıtlı emlakçı sayısının 50-60 arasında olduğunu söyledi.

EMLAK OFİSİNE YERİNDE TEFTİŞ YAPILACAK 

Yetki belgesi alma süreçlerine ilişkin ise önceden yapılan müracaat sonrası bakanlık temsilcileri tarafından yerinde yapılan teftişlerin ardından yetki belgesi verildiğini belirten Aşa, bu teftişlerde bahsedilen adreste emlakçılık işinin yapılıp yapılmadığı, ikinci bir işin olup olmadığı ve söz konusu yerin home office olup olmadığına bakıldığını kaydetti. Aşa, ev ofise hiçbir şekilde izin verilmediğine de vurgu yaptı.

EMLAKÇILARA RUHSAT ALMA ZORUNLULUĞU  

Bakanlık personeli teftişiyle yapılan inceleme ardından yetki belgesi verilmesi şeklindeki uygulamada Kovid-19 süreci ile birlikte değişiklik yapıldığını anımsatan Aşa, ruhsat yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile emlakçıların da belediyeden ruhsat alması ve bu ruhsat ile yetki belgesi için başvuru yapmasının gündemde olduğunu vurguladı. Aşa, "Bu uygulama ile bakanlık artık belediyeden alınan ruhsat üzerinden ilgili kişinin yetki belgesini sisteme yükleyecek" şeklinde konuştu.

METREKARE İÇİN GEREKEN ŞARTLAR BELİRLENDİ  

Aşa, 5 Haziran 2018'den önce açılmış olan, odaya ve sicile kayıtlı bir emlakçılık eğitimi almış emlakçının ofis metrekaresine bakılmadığını yeni düzenlemedeki metrekare koşulunun bu tarihten sonra açılan ofisler için geçerli olduğuna da dikkat çekti. 5 Haziran sonrası için açılacak ofislerde metrekare şartının 30 metrekareden 20 metrekareye düşürüldüğünü de dile getiren Aşa, 20 metrekarenin baz alınacağını fakat her bir danışman için ise 5 metrekare ilavenin olması isteneceğini dile getirdi.

LİSE MEZUNUNA 12, ÜNİVERSİTE MEZUNUNA 8 AY ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU 

Düzenleme ile bu işi yapanların artık en az lise mezunu olacağını, 100 saatlik emlakçılık eğitimi alacağını ve kişinin de mesleki yeterlilik sınavlarına katılarak belge almasının zorunluğu olacağına vurgu yapan Aşa, "Lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 8 ay son 5 yıl içinde bir fiil SGK'lı olarak çalışmış olmak gerekecek" diye konuştu.

EMLAKÇI OLMAYAN İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK 

Kayıtdışı bu işi yapanların sayısının ülke genelinde 500 bin civarında olduğunu ve düzenlemenin hayata geçirilmesiyle beraber bu kişilerin emlakçılık yapamayacağını dile getiren Aşa, "İlk baskı tapu ve internet sitelerinden gelecek. Artık yetki belgesi olmadan internet sitelerine ilan girişi yapılamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet veya tapu istenecek" açıklamasında bulundu.

AYNI İLAN İÇİN YETKİ BELGESİ ŞARTI ARANACAK  

Aynı ilanın birden fazla kişi tarafından verilmesi durumunda ise Aşa, yönetmeliğin onunla ilgili de bir kısıtlama getirdiğini ve mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanının sadece yayında kalacağını kaydetti. Aşa, yeni dönemde müşteriler ile düzenlenecek sözleşmelerde aykırılıklara artık kesinlikle izin verilmeyeceğini de dile getirdi.