04 / 10 / 2024

Sanal emlakçılara yetki belgesi verilmeyecek!

Sanal emlakçılara yetki belgesi verilmeyecek!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak sektöründe faaliyet gösterecek olan işletmelerin 5 Aralık tarihine kadar yetki belgesi alması gerekiyor. Belge almayan işletmelere ise cezai yaptırımlar uygulanacak.



2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 2’nci maddesi uyarınca taşınmaz malların devir işlemi sırasında tüzel kişiliğe sahip olanlardan istenen ve bu kişinin temsilcisi dahil gayrimenkul alım satımı yapabilme izni alması gerekli. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi ile temsilci olarak belirlenen kişi, gayrimenkulü tüzel kişinin adına kiralayabiliyor veya satabiliyor.


Sanal ofislere belge verilmeyecek


Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlakçılık yapma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Yönetmeliğe göre ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının önüne de geçilecek. Özellikle sanal ofislerde vergi kaydı oluşturan, bağımsız bölüm olarak ayrı bir yeri olmayan işletmelere de yetki belgesi verilmeyecek.


Son tarih 5 Aralık


Yetki belgesi alınması için son tarih 5 Aralık 2019 olarak açıklandı. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde de bulunamayacak. Yetki her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve 5 sene süreyle geçerli olacak. 


 

Belgeler de yüklenmeli


Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden alınan başvurularda yüklenecek belgelerin doğru ve eksiksiz doldurulması gerekli. Sistem üzerinde şirket seçimi yapıldıktan sonra diploma,taşınmaz ticareti sertifikası ve meslek odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekli.



Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almak için şartlar


Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almak isteyen kişi veya firmaların, on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması, kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekli.