22 / 11 / 2024

Yeni dönemde hafif çelik yapılar ve yeşil binalar şart!

 Yeni dönemde hafif çelik yapılar ve yeşil binalar şart!

Şehirlerin sürdürülebilirliği hakkında Sürdürülebilir Markalar Konferansı'bda konuşan Prefabrik Yapı’nın Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay, yeni dönemde hafif çelik yapıların ve yeşil binaların şart olduğunu ifade etti.


Sürdürülebilir Markalar Konferansı serisi İstanbul ayağında yapı sektörünün sürdürülebilirliği konusu yer aldı. Hekim Holding’e bağlı Prefabrik Yapı’nın Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tolunay, yapı sektöründe sürdürülebilirliği yakalayabilmenin mümkün olduğunu belirterek, “Çözümlerin başında hafif çelik yapı sistemleri geliyor” dedi. Hafif çelik yapı sistemleriyle uygulanan prefabrik yaşam alanlarında, inovatif, zaman, malzeme, eneji ve iş tasarrufu öncelikli olarak geliştirdiklerini ifade eden Tolunay, “Şirket olarak yüzde 100 geri dönüşümlü çelik, yüzde 90 çevre dönüşümlü diğer ürün elementleri, sıfır karbon salınımlı ve kendi enerjini üretebilen ekolojik-yeşil yapılarla sektörde fark yaratıyor” şeklinde konuştu.


ÇOK KATLI YEŞİL BİNALAR

Marka şehirlerin sürdürülebilir olması gerektiğini ifade eden Tolunay, “Sürdürülebilir şehirlerin sürdürülebilir yapılardan oluşması gerekiyor. Prefabrik Yapı olarak sürdürülebilir ürün tasarımlarımıza, yeşil bina olarak adlandırdığımız çok katlı yapılar ile devam ediyoruz. Sektöre bir ilk kazandırdık ve 8 katlı çelik yapıları ürettik” dedi. Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Tolunay, “Teknolojiyle dayanıklı ve yüksek katlı prefabrik yapılar tasarlayabiliyoruz. Çok katlı hafif çelik yapılarımız konut, okul, yurt, askeri binalar, sağlık yapıları ve birçok kamu binası için ideal bir seçenek haline gelecek” dedi.


SOSYAL VE EKONOMİK BOYUT


Sürdürülebilirlik kavramında çevrenin yanı sıra konunun sosyal ve ekonomik boyutunun da öneminin altını çizen Tolunay, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu bağlamda Sürdürülebilir Çevre ve Kalkınma hedefleri belirliyoruz. İlerleme metotlarımız arasında yer alan sürdürülebilir kalkınma yaklaşımları ve gelişimi ile bakış açımızı belirliyor, yatırımlar yapıyor, Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımlarıyla inovasyona önem veriyor ve girişimlerde bulunuyoruz.”

Kendi  enerjisini üretiyor

GELİŞTİRDİKLERİ ‘Mars Konteyner’ projesini anlatan Tolunay, bu yapının doğalgaza ihtiyaç duymaksızın kendi tüm enerji ihtiyacını karşılayabildiğini söyledi. Mars Konteyner,’ın çatısına yerleştirilmiş ‘fotovoltaik’ paneller aracılığıyla enerji üretiliyor. Böylece soğuk, sıcak ve ılıman cephe tipleriyle bulunduğu her türlü iklim ve doğa koşullarına uyum sağlayabiliyor. 


Markalar İstanbul’da buluştu

SÜRDÜRÜLEBİLİR Markalar konferanslar serisinin İstanbul ayağı, 28-29 Mayıs tarihlerinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşti. Bu yıl 80’in üzerinde konuşmacı, 40’ı aşan oturum ve 3 workshop’un yer aldığı konferansın ilk gününde markaların değişimi nasıl yönetecekleri konuşuldu. Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden Yarat olarak belirlenen temanın sürdürülebilir gelecek için sihirli kavramlar olduğu vurgulandı. San Diego, Londra, Rio de Janeiro, Buenos Aires ve İstanbul’da düzenlenen konferansın İstanbul ayağı ikinci yılında global markalar ile Türk markalarını bir araya getirdi. 


KÜLTÜREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

San Diego merkezli Sustainable Brands Platformu’nun kurucusu Koann Vikoren Skrzyniarz ve bu platformun Türkiye ayağı olan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç yaptı. Unilever’in Global Kıdemli Pazarlama Başkan Yardımcısı Marc Mathieu da konferans için İstanbul’a gelen isimler arasındaydı. ‘Meaninful Brands’ endeksinin yaratıcısı Havas Media’nın kurucusu Denise Turner, ilk günkü konuşmacılarındandı. Kültürel Mirasın Sürdürülebilirliği konulu oturuma BASF Yapıştırıcı ve Reçineler Teknik Pazar Geliştirme Başkanı Dr. Ralph Lunkwitz, Mainz Roma Germen Merkez Müzesi Antik Çağ Gemileri Müzesi Konservasyon Direktörü Markus Wittköpper ve İstanbul Üniversitsi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma Bölümü ile Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Ufuk Kocabaş katıldı.


Perakendeciler de politikalarını anlattı

TÜRKİYE Perakende Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek’in yanı sıra Teknosa Genel Müdürü Mehmet Necil Oyman, Fiba Grup, Gayrimenkul Yatırımları CEO’susu Yurdaer Kahraman, e-bay Türkiye Ülke Müdürü Gülfem Toygar, Unilever Satış ve Müşteri geliştirme Başkan Yardmcısı Cem Tarık Yüksel, BASF Plastikler Satış Müdürü Sevgül Keskin  gibi isimler markaların ürünlerini son tüketiciye ulaştıran kişiler olarak sürdürülebilirlik politikalarını anlattılar.


Yağmur suyunu topluyor

DÜZENLENEN ‘Tedarik Zincirine Bütünsel Bir Yaklaşım’ başlıklı panele katılan TAV İzmir Teknik Müdürü Necdet Büyükbay, yağmur suyunu toplayarak yeniden kullanım için hazırladıklarını ifade etti. Büyükbay, “Böylece karbon salımını azaltarak, güneş enerjisinden elektrik ürettiklerini ve çevreye etkilerini en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi. TAV İnşaat Lojistik ve Yurtiçi Projeler Direktörü Mehmet Ali Türkel ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin Türkiye’de LEED sertifikasyonu alan en büyük bina olacağını söyledi.


Hürriyet Gazetesi





Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler