20 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında devlet desteği!

 Yabancıya konut satışında devlet desteği!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından yabancıya ev satan şirketlere artık ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verileceğinin açıklanması, gayrimenkul sektöründe olumlu karşılandı.



Mütekabiliyet Kanunu’nun çıkmasıyla yıllık konut satışını 3.5 milyar dolara ulaştıran inşaatçılar, buna rağmen Avrupalı ve Orta Doğulu müşteriye satıştaki denetim eksikliğinden şikayetçi..


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından yabancıya ev satan şirketlere artık ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verileceğinin açıklanması, gayrimenkul sektöründe olumlu karşılandı. Devletin yurtdışındaki fuarlara katılan şirketlere yönelik 50 metrekarelik stantlarına 6 ile 10 bin dolar arasında değişen oranlarda nakliye bedeli desteği sağlaması, stant görevlilerinin ulaşımını karşılaması ve tanıtım desteği uygulaması gibi yardımını yeterli bulan sektör; daha fazla yurt dışı fuarlarına katılıp satış yapma hevesine kapıldı. Mütekabiliyet Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte yıllık konut satışını 3.5 milyar dolara ulaştıran sektör temsilcileri ise buna rağmen yabancıya satıştaki denetim eksikliğinden şikayetçi. Burada en dikkat çekici nokta; aynı konut için yabancıya yüzde 25’e varan farklı fiyat sunulması.


Darbe vuruyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, yurt dışı fuarlara yönelik devletin konutçuları ihracatçı olarak görüp destek vermesinin olumlu olduğunu, ancak, yabancıya satışta bazı noktaların ele alınması gerektiğini söyledi. Nazmi Durbakayım, “Son olarak da yabancıya ve yerliye ayrı fiyat listelerinin oluşması, bizi çok zora sokuyor. Mesela; aynı konutu Körfez ülkelerinden gelenlere farklı, yerli vatandaşa farklı fiyata satış var. Bunlar bizim sektörümüze darbe vuran işler. Yeni doğmuş bebeğe bunlar yapılacak en büyük kötülük. Devlet desteği verilirken bunlar da önlenmeli” diye konuştu. Gayrimenkul şirketlerinin yurt dışındaki fuarlarında yaptıkları harcamalar 50 metrekarelik bir fuar için en az 100 bin doları buluyor. Devlet ise yurtdışında fuarlara katılan ihracatçılara 50 metrekare üzeri stantlarına yönelik 6 bin ile 10 bin dolar arasında değişen nakliye bedeli desteği sağlıyor. Şirketlerin stantlarındaki 3’e kadar değişen yolculuk masrafı için de destek veriliyor. Ayrıca fuarın prestijine göre tanıtım desteği de var. Hepsi dikkate alındığında devletin fuar desteği toplam harcamanın yüzde 10’una denk geliyor.



Farklı fiyat; mesleğe ihanet


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, farklı fiyat listeleri konusunun Türkiye’de kanayan bir yara olduğunu belirtti. Demir, “Bunlar yabancıya çok sıkıntı veriyor. Yabancı yatırımcı ülkelerinde faaliyet gösteren acentelere yüzde 15-20 komisyon veriyorlar, böylelikle primden faydalanamıyorlar. Biz de fuarlarla onlara kendimiz ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 


Uğur Dumankaya

Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya ise, yabancıya satış söz konusu olunca pazarın her geçen dönem daha da artış gösterdiğini belirterek, yabancıya farklı fiyat uygulaması için, “Bunların olduğunu duyuyoruz. Güney bölgelerinde ortaya çıkan ve merpen altı firmalarda hızla alanını genişleten bir yöntem. Bu; sektöre ihanettir. Önü alınmazsa gelecekte bize olumsuz olarak döner” dedi. 


Yeni Çağ