25 / 04 / 2024

Van konut kredisinde riski en fazla olan il oldu!

Van konut kredisinde riski en fazla olan il oldu!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, kredi riski ve kredilerin sektörel dağılımı; bireysel kredilere ilişkin kredi riski, kişi adedi, büyüme hızı, il bazında dağılım ve limit miktarları; çeklere ilişkin detaylı bilgiler ve protestolu senet bilgileri yer aldığı aylık bülten yayınlamaya başladı.


Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin aylık bültenine göre mayıs sonu itibariyle toplam 24.7 milyon kişi 392 milyar liralık kredi kullandı. Son 12 ayda kredi riski en hızlı artan iller sıralamasında konut ve ihtiyaçta Van ilk sırada yer aldı.


Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, kredi riski ve kredilerin sektörel dağılımı; bireysel kredilere ilişkin kredi riski, kişi adedi, büyüme hızı, il bazında dağılım ve limit miktarları; çeklere ilişkin detaylı bilgiler ve protestolu senet bilgileri yer aldığı aylık bülten yayınlamaya başladı. Dün yayınlanan ilk rapora göre Türkiye’de mayıs sonu itibariyle banka, finansman şirketleri faktörün ve leasing şirketleri tarafından kullandırılan toplam krediler 1 trilyon 613 milyon liraya ulaşırken, aynı dönemde tasfiye olunacak alacak tutarı da 43.8 milyar oldu. Bültende, bireysel kredilerle ilgili çarpıcı istatistikler yer aldı. Konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartından oluşan toplam bireysel krediler mayıs sonu itibariyle 392 milyara ulaşırken, 24.7 milyon kişi bu kredileri kullandı. İl bazında analizde bireysel kredi riski en yüksek il 135.1 milyar lirayla İstanbul açık ara önde yer aldı. İstanbul’u 40.1 milyarla  Ankara  izledi.


2.2 milyon kişi konut kredisi aldı

Bireysel kredi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüyen on ilin tamamının doğu illerinden olması dikkat çekti. Risk artışı yüzde 87.7 olan Van, kredi riski büyümesinde ilk sırada yer alırken, Van’ı yüzde 27.8 ile Iğdır ve yüzde 23.8 ile Adıyaman izledi. Kişi başına ortalama bireysel kredi riskinde de 17 bin 809 lira ile Van ilk sırada yer aldı. Bireysel kredilerin alt kalemlerine bakıldığında mayıs sonu itibariyle konut kredisi 142 milyara çıkarken, kullanan kişi adedi de 2.2 milyon oldu. Aynı dönemde toplam taşıt kredisi tutarı 25.6 milyar lira, kullananların sayısı da 747 bin kişi olarak gerçekleşti. İhtiyaç kredisi ise 1.543 milyar lira, krediyi kullanan kişi sayısı 17.5 milyon oldu. Konut ve ihtiyaç kredilerinde son 12 ayda risk artışında ilk sırada yine Van yer aldı. Taşıt kredisinde son 12 ayda artış oranında liderlik koltuğuna yüzde 27.7 ile İstanbul oturdu. Mayıs sonu itibariyle bireysel kredi kartlarında toplam tutar 70 milyar lira, bireysel kredi kartı kişi adedi 20.5 milyon oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi kartı riski de 3.420 lira olarak hesaplandı. Kredi kartı riski son 12 ay içinde en hızlı büyüyen il ise yüzde 23.3 ile Adıyaman oldu.


Van konut kredisinde riski en fazla olan il oldu!


Star



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Van kura çekilişi