27 / 04 / 2024

Yüksek faizle kredi çekenler dikkat! Yapılandırma olacak mı?

 Yüksek faizle kredi çekenler dikkat! Yapılandırma olacak mı?

Faiz indiriminden önce konut kredisi çekerek ödemeye başlayan vatandaşlar konut kredilerini yapılandırmak istiyor. Peki, konut kredisinde yapılandırma olacak mı? İşte yapılandırmayla ilgili tüm merak edilenler...


Kamu bankalarının ekonomiyi canlandırmak için sıfır ve ikinci el konutlara uygun faiz oranlarıyla kredi fırsatı sunuyor. Destek paketinin açıklanması ile birlikte konut almak isteyen vatandaşlar konut kredilerine başvuruyor.


Peki halihazırda konut kredisi ödeyen vatandaşlar ne olacak? Takvim'de yer alan habere göre; kredi ödeyenlerin talebi konut kredisinde yapılandırma olması ve kredi faizlerinin düşük orandan hesaplanması oldu. Peki, konut kredisinde yapılandırma olacak mı? İşte merak edilen her şey...


KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA OLACAK MI?

Konut kredisi yapılandırma için henüz Vakıfbank, Ziraat Bankası veya Halkbank tarafından bir açıklama yapılmadı.


KREDİ YAPILANDIRMA İLE NELER YAPILABİLİR?

- Bugünün faiz oranları üzerinden borcunuz yeniden hesaplanıyor ve daha az faiz ödemesi yapabiliyorsunuz.


- Taksitlerinizi azaltabilirsiniz.


KONUT KREDİSİ FAİZİ 0,64'E İNDİ!

Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile kredi imkanı sağlanıyor. Bankalardan yapılan açıklamada şu şekilde.


"Bu tarihi imkandan daha geniş kesimlerin istifade edebilmesi için müşteri başına verilebilecek kredi miktarı sınırlandırılmış olup; üç büyük ilimizde (İstanbul,  Ankara  ve İzmir) krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirlerimiz için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi kullandırılabilecektir. Kredi kullanımında %10'dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacaktır."


KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA NEDİR?

Konut kredisinde, faizlerin düşmesiyle tüketici düşük faizden kredisini ödemeyi isteyebiliyor. Bu durumda tüketicinin ödemekte olduğu kredi borcu kapatılıyor, düşük faizden yeni bir kredi açılıyor. Bu işlem yeniden yapılandırma şeklinde biliniyor. 


Kredi yeniden yapılandırma olarak da adlandırılan refinansman, kullanılmış bir kredinin kapatılarak daha düşük faiz oranları ile yeniden kredi kullanılabiliyor.


Faiz oranlarının artış gösterdiği süreçte kullanılan bir konut kredisini, faizlerin düşmesi ile yeniden yapılandırmak mümkün hale geliyor. Eğer kullandığımız krediyi yine kendi bankamızın daha fırsatlı oranlarıyla kapatıyorsak refinansmanın adı, yapılan işlem aynı olmakla birlikte, bu kez "yeniden yapılandırma" yapılabiliyor.


Böylece tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatıyor hem de faiz ödemelerini düşürüyor. Refinansman aynı banka ya da başka bir banka ile yapabiliyor.


Konut kredisi yeniden yapılandırma ile;


– Dönemin düşük faizlerinden faydalanabiliyor.


– Taksitlerinizi azaltabiliyor.


– Daha az faiz ödeyebiliyor.


Tüketiciyi avantajlı hale getirmek için refinansman kredisinde; avantaj için faiz indiriminden elde ettiginiz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekmiyor.


Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması sebebi ile yeni masraflar oluşabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşmanın sağlanması durumunda bu masrafların büyük kısmını ödemek zorunda değil.


KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA MASRAFLARI NE KADAR?

Konut kredinizi yeniden yapılandırması yapıldığında banka bazı masrafları isteyebiliyor. Konut kredisi yeniden yapılandırma masrafları şu şekilde:


Erken kapatma cezası


Yüksek faizli kredi kapatılacağı için banka bu farkı isteyebiliyor. Özellikle konut kredilerinde 6 Mart 2007 yılının ardından (Mortgage Yasası yürürlüğe giriş tarihinden önce ) kredi kullananlar yüzde 2 oranında cezası ödemek zorunda değil. 


Kredi masrafları


Yeni bir kredi açılacağı için başlangıçta istenen masraflar tüketiciden yeniden istiyor (dosya ücreti, sigorta ücreti ve diğer masraflar gibi). Kredi kullanılan bankadan yeniden yapılandırma yapıldığında banka, bazı masrafları istemiyor.