18 / 04 / 2024

Tapu harcı ve KDV indirimi bugün sona eriyor!

Tapu harcı ve KDV indirimi bugün sona eriyor!

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile 2018'de başlayan tapu harcı ve KDV indiriminde bugün son gün... İşte detaylar...


Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile bu sene başlayan tapu harcı ve KDV indiriminde sona gelindi. Ev ve işyeri almak isteyen binlerce kişinin beklediği yararlandığı indirim uygulaması bugün bitiyor.


Konut ve iş yeri sahibi olmak isteyen vatandaşlar için alınan karar kapsamında, tapu harcı konut ve işyerleri için binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Satış bedeli 300 bin TL olan bir daire için 6 bin alıcı, 6 bin satıcı olmak üzere ödediği 12 bin TL'lik harç, 4 bin 500 TL alıcı, 4 bin 500 TL satıcı olmak üzere toplamda 9 bin TL'ye düşürüldü. 


Ayrı bir karar kapsamında konut ve işyeri teslimlerinde KDV bedeli ise yüzde yüzde 18'den 8'e indirildi. Söz konusu indirim uygulaması da bugün sona eriyor.



Tapu harcı indirimi devam edecek mi?


31 Ekim 2018 tarihinde sona erecek tapu harcı indirimin devamına yönelik hem sektörün hem de vatandaşların talebi bulunuyor. 


Dijital Şehircilik Zirvesi'nde Yeniakit'ten Buğra Kardan’ın sorduğu “KDV ve tapu harcında indirim süresi 31 Ekim’de doluyor. Bu süre uzatılacak mı?” sorusuna yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “O konu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetki alanında. Bu konuda yeni adım atılır mı bilemiyoruz. Ama biz sürenin uzatılmasına sıcak bakıyoruz, sektörün böyle bir ihtiyacı var” dedi. 



Yeni indirim uygulaması gelecek


31 Ekim 2018 tarihten itibaren yeni bir düzenlemenin gelmesi bekleniyor. Yeni düzenlemede sadece gayrimenkulün ilk satışlarda geçerli olacak şekilde binde 15 oranında tapu harcı uygulanacak. İkinci el gayrimenkul satışlarında tapu harcı kalıcı olarak binde 20’ye çekilecek.