20 / 04 / 2024

Site ortak alanlarında imar barışı uygulamaları!

Site ortak alanlarında imar barışı uygulamaları!

Site Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Site ortak alanlarında imar barışı uygulamaları" başlıklı konuyu değerlendirdi. İşte Dönmez'in o yazısı..


Sitelerde, imar barışı nasıl uygulanır? Son haftalarda 34 şehir ve 500-den fazla sitede bu konuda danışmanlık hizmeti verdik. Bu konuya geçmeden önce, bir özet yapmamızda ve sitem etmemizde fayda var.


Kat irtifakında veya  kat mülkiyetine geçmiş sitelerin arsa payına bağlanmamış mm2 kare bir arsa miktarı söz konusu değildir. Bazı müteahhitlerimiz bizlerden  imalat safhasında aldığı danışmanlık ile KMK 10 çerçevesinde (gelirleri giderlere harcanmak üzere) emsal dışı olan kapıcı dairelerini, bağımsız bölüm sayısına göre imar mevzuatında belirlenen oran-sayıda belli bir metre kare sınırında sitenin ortak alanlarına inşa ile düşük aidat-aidat dostu siteler inşa ettiler ve bu sayede marka oldular. Bu konuda imalat esnasında alınan danışmanlık gider değil yatırım kalemi oldu ve pazarlama-satış departmanlarının elini güçlendirdi. Bizler bu alanları konfügrasyon listelerine de işleterek bunları arsa paysız birer kapalı alan olarak belediyeye de tescil ettirdik.


Ezberden bizim danışmanlığımızdan kopya çekenler de bu binaları dışarı yaptılar ama bölüm numarası olmadığından belediyelerce ruhsata tabi olamadılar. Boş atıl bakım gideri olan bazı kapalı alanlar da böyle oluştu.


Danışmanlık almayan müteahhitlerin sitelerinde aidatlar nerdeyse kiranın %20 sini buldu. Çünkü gider ile giderin maliyeti ayrı şeydir. Çoğu site yöneticisi bunu bilmez de giderin maliyetini azaltmaya  değil de gidere sebep hizmeti ortadan kaldırmaya çalışır.


Kiracı cebinden çıkan, ev sahibi cebine giren üzerinden kira çarpanı ile emlak değerlerini belirlemeye çalıştı, aidatların yüksekliği yüzünden de emlak fiyatları tabelada yazan değil emlakcının masasında belirlendi ve el değiştirdi. Alan-satan kendi aralarında başkalarına beyan edecekleri bir rakam konuşmak zorunda kaldı: Doğal emlak piyasa yapıcılığı.


Sitelerde, imar barışı nasıl uygulanır? Siteler de kaçak yapı olmaz mı? Olur. KMK-ya göre kaçak yapılar, maliklerin 4/5-inin rızası olmadan yapılanlar iken bunlar ve müteahhidin emsal dışı (siteye çeşitli adlar altında bırakılan satış ofisi- dış kapıcı daireleri vs.) inşa ettikleri ancak konfügrasyon listelerine işletmedikleri yapılar kaçak, imar barışına ihtiyaç duyan ve ileri de sitenin giderlerine harcanmak üzere değerlendirilebilecek yapılardır.


www.konutsitesiyonetimi.com


www.konutsitesidenetimi.com