29 / 03 / 2024

Sigorta yapılması gereken konut 17 milyon olarak belirlendi!

Sigorta yapılması gereken konut 17 milyon olarak belirlendi!

En büyük sıçramayı 2012'deki yasa değişikliğiyle yapan DASK'ta henüz istenilen aşamaya gelinmediği görüldü. Sigorta yapılması gereken konut sayısı 17 milyon 661 olarak belirlendi.


Deprem kuşağında olmasına ve zorunlu sigortalardan biri olmasına karşın hâlâ deprem sigortalarında tablo bir türlü istenen düzeye ulaşamıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) dün Çanakkale Ayvacık açıklarında 13.58'de meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle dikkatleri kendisine çevirdi. 2000 yılından beri uygulamaya konun ve son dönemlerde zorunlu deprem sigortası şeklinde bir kısaltma olarak kullanılan DASK'ta ne yazık ki henüz istenilen aşamaya gelinmediği görüldü. 


Başlıca hedefi depreme hazırlıklı olma ve sigortalılık bilincini artırarak sistemdeki konutların tamamını zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak olan kurum, toplumun farklı kesimlerine yönelik, çok çeşitli mecraları kullanarak, hem ulusal hem de yerel ölçekte pek çok bilinçlendirme ve tanıtım projesini hayata geçirmesine karşın sigortalılık oranı istenen düzeyde değil. 


17 yıldır var 

DASK sistemi, 17 yıl önce kurulmasına karşın sigortalılık oranı yüzde 43.5. Yaşanan bunca can ve mal kaybına karşın Türkiye'de risk bilincinin hâlâ düşük seviyelerde olması ve 'bir şey olmaz' anlayışı, risklere karşı önlem alınmasını ve halkın bilinçlenmesini geciktiriyor. O nedenle sigortalanma oranının artması, DASK'ın sadece elektrik ve su bağlatmak, tapu almak için kullanılan bir zorunluluk olarak algılanmasından daha farklı bir amacı olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor. 


Zorunlu ve zorla

DASK sisteminin 2000'de kurulmasına karşın poliçe sayısındaki asıl artış 2012 yılı Ağustos ayında çıkan yasadan sonra yaşandı. Yürürlüğe giren Yeni Afet Sigortaları Kanunu uygulanmaya başlanınca, 'Zorunlu Deprem Sigortası' yaptırmayanlar tapunun ardından, elektrik ve su aboneliğini yaptıramadı. Sigorta yaptırmayan ayrıca, devletin deprem konutu yardımı ve kredisinden de yararlanamıyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden önce 3 milyon 950 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısı, artarak 7 milyon 687 bin 499'a ulaştı. DASK kurulduğunda yalnızca 500 bin konut depreme karşı sigortalıydı. 


ÇANAKKALE'YE GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) Çanakkale'nin Ayvacık İlçesinde bu sabah saatlerinde meydana gelen ve merkez üssü Çanakkale Ayvacık olan 5.3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bölge halkına 'geçmiş olsun' dedi. 


Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

'Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bölgelerde depremle mücadelede konusu büyük önem taşıyor. Bu aşamada depreme dayanıklı binaların yanı sıra binanın deprem sigortasının bulunması da bir o kadar önemli. Türkiye özelinde baktığımızda zorunlu deprem sigortası bilinci giderek artarken hâlâ istenilen seviyelere gelinmiş değil. 17 Ağustos 1999 depremi öncesinde Türkiye'de yalnızca 500 bin civannda deprem teminatlı konut varken, bugün bu sayı 7.7 milyona yaklaşmış durumda. Ancak Türkiye'de 17.7 milyon konut olduğu göz önünde bulundurulduğunda her 10 evden sadece 4'ü sigortalı. Halihazırda zorunlu deprem sigortası teminatını 10 milyona çıkarma hedefimiz bulunuyor. 



Cumhuriyet