19 / 04 / 2024

Kapıcı nasıl sigortalı yapılır?

 Kapıcı nasıl sigortalı yapılır?

İş Kanunu hükümlerine göre konut kapıcısına ücret ödenmesi,yıllık izninin verilmesi,sigorta yapılması ve benzeri hakların verilmesi gerekiyor.Peki kapıcı nasıl sigortalı yapılır?İşte kapıcının sigortalı yapılması işlemleri..


Kapıcı nasıl sigortalı yapılır?

Konut kapıcıları yönetmeliğine göre kapıcı ile iş sözleşmesi yapılması gerekiyor.Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde;iş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.


Kapıcı ücretleri İş Kanununa göre ödeniyor.Yıllık ücretli izinler de yine kanuna göre yapılıyor.Kapıcıya sigorta yapılması da gerekiyor.


Kapıcıların sigorta bildirimlerini işe girmeden önce yaptırması gerekiyor.Başvurular gerekli evraklar temin edilip ilgili kuruma yapılabildiği gibi,internetten elektronik ortamda da yapılabiliyor.


Kapıcı sigortası için gerekli evraklar şunlardır:2 adet SSK işyeri bildirgesi (matbu),İşyeri Yetkili Bilgileri (matbu),nüfus Cüzdanı Sureti,ikametgah İlmühaberi,belediye küşat ya da işyeri açma izin belgesi fotokopisi

Vergi levhası fotokopisi,bağlı bulunduğu Oda, dernek veya birliklerden alınacak kayıt sureti,kira kontratı veya tapu fotokopisi,iş ihaleli ise ihale sözleşmesi

Defter ve belge düzenleyen muhasebeci-mali müşavirlerin belgesi,işveren vekillerinin noter tasdikli vekaletnameleriİş ihaleli ise ihale sözleşmesi veya işyeri teslim tutanağıdır.



Kapıcı iş sözleşmesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com