22 / 11 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Tazminat yüzde 2'den 10'a çıkarılsın!

Ömer Faruk Çelik: Tazminat yüzde 2'den 10'a çıkarılsın!

Yeni Tüketici Kanunu'nda tüketiciye konut teslimine kadar yüzde 2'lik bir ceza karşılığı vazgeçme hakkı verilmesi inşaatçıların tepkisini çekti. Fırsatçılara gün doğacağını belirten firmalar "Tazminat yüzde 2'den 10'a çıkarılsın" diyor...


Yeni Tüketici Kanunu'nda tüketiciye konut teslimine kadar % 2'lik bir ceza karşılığı vazgeçme hakkı verilmesi inşaatçıların tepkisini çekti. Fırsatçılara gün doğacağını belirten firmalar "Tazminat % 2'den 10'a çıkarılsın" diyor.



28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu konut sektöründe köklü değişiklikler getirecek. Tüketicinin korunmasını hedefleyen kanun, konut alıcısını da birçok yönden güvence altına alıyor. Ancak yasadaki bir madde tüketiciyi korumayı amaçlarken, inşaat firmalarını tedirgin ediyor. Madde, tüketiciye teslim tarihine kadar sadece yüzde 2 tazminat ödeme koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı tanınmasını sağlıyor. Yasadaki bu maddenin ciddi bir risk yarattığını söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Yeni yasadaki cayma hakkı tazminatı yüzde 2'den 10'a çıkarılmalı" diye konuştu. 


%10 İPTAL ETSE BATARIZ 

Kanun çıkmadan bürokratların hem tüketiciyle hem de firmalarla görüştüğünü anlatan Çelik, iyi analiz yapılmasını istedi. Çelik, "Kanunlar diyor ki; Tüketici saftır, çabuk kanar. İş üreten kandırabilir. Bu kanun da tüketiciyi korumaya yönelik hazırlanmış. Ancak birkaç konut alıcısı teslim zamanı cayma hakkını yüzde 2 tazminatla kullanırsa, bu tolere edilebilir. Bu rakam toplam satışın yüzde 10'u kadar olursa, firmalar batabilir. Kimse altından kalkamaz" diye konuştu. 


FIRSATÇILARA GÜN DOĞAR

Beklenmedik bir krizde tüketicinin vazgeçme hakkına yöneleceğini belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Türkiye şartlarına uygun kanunlar uygulamak lazım" dedi. Yasanın tüketiciyi kötü müteahhide karşı korurken, haklı müteahhidi haksızlığa uğrattığının altını çizen İnan şöyle konuştu: "Eğer konut iyi üretilmemişse tüketici elbette haklı. Ancak istediğin zaman vazgeç demek müteahhide haksızlık olur. Fırsatçılara gün doğar."


EVİN ÜSTÜNE SİGORTA ŞART

30 konut ve üzeri yatırımda şirket projenin tamamı için sigorta yaptırmak zorunda. Böylece müteahhit batsa da tüketici koruma altına alınacak. Bunun fiyata etkisi de yüzde 2 olacak. Söz konusu maddenin fiyatı daha fazla etkileyeceğinibelirten Doruk GYO Yönetim Kurulu Başkanı Akay Tambulut, "Firmalar özsermayeleriyle inşaatı bitirmek durumunda kalacak. İnşaata özkaynak maliyeti eklenecek. Fiyat artacak" dedi.


FİRMAYA DA YARAYABİLİR

Tüketicinin cayma hakkının endişe yaratmayacağının altını çizen İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise cayma hakkı maddesinin şirket için olumlu sonuç yaratabileceğine dikkat çekti. Durbakayım, "Eğer doğru bir iş yapıldıysa o projedeki evler zaman içinde prim kazanır. Şirket değerlenen evi geri aldığı için zarar görmez" dedi.


Seda Tabak/ Sabah Gazetesi