29 / 03 / 2024

Konutta ek vergi Ekim'e ertelendi!

 Konutta ek vergi Ekim'e ertelendi!

Hükümet tarafından bütçede dengeyi sağlamak için planlanan ultra lüks konuta ve yüksek gelirliye ek vergi önlemlerin ekim ayına ertelendi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gündeminde yer alan ve ekonomide bazı düzenlemelerin yer aldığı yasa teklifinin vergi ile ilgili kısmında bulunan ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesinin bu döneme yetişemeyeceği için ekim ayına ertelenmesine karar verildi.


Sputniknews'ta yer alan habere göre; bütçe açığının yılın ilk 5 ayında yüzde 225 artması sonrasında daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi hedefleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergileri artırdı.


Pakette, vergi geliri yıllık 1 milyon liranın üzerinde olanların vergisinin yüzde 50'ye yakın bir orana çıkarılması ve ultra lüks konuta yüksek vergi getirilmesi düzenlemesi yer aldı.

 

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesinin bu döneme yetişmesinin mümkün olmadığını kaydetti.


Bir yetkili, "TBMM'nin 1 Temmuz olarak öngörülen tatile girme dönemi 15 Temmuz gibi planlanıyor ve gündemde üç teklif var. Bu teklifler arasında mevcut haliyle vergi düzenlemeleri paketi yok. Bu kapsamda madde sayısının azaltılması kararlaştırıldı. Bu nedenle ultra lüks konut satışları ve gelir vergisi dilimine dair düzenleme pakette yer almayacak" açıklamasında bulundu.


Bir başka kaynak ise, "Değerlendirme yapılıyor. TBMM'nin çalışma takvimine bağlı olarak bazı maddeler tekliften çıkarılıyor. Ultra lüks konut ve gelir vergisine ilişkin maddeler ekime bırakıldı. Teklifte madde sayısının azaltılması ihtiyacı doğdu. Çünkü takvim oldukça sıkıştı. Başka bazı maddeler de tekliften çıkmak zorunda kalabilir" dedi.