Emlak sektöründe bu yıl durağanlık yaşanıyor. Emlakçılar durumdan müzdarip. Ev satacak yada kiralayacaklar, kişinin medeni durumuna bakmıyor.
Gayrimenkul piyasası son aylarda bir durgunluk dönemine girmiş durumda. Emlak işleriyle uğraşanlar yani bu işten geçimlerini sağlayanlar da son aylarda yaşanan bu durumdan bir hayli şikayetçi. Ataşehir'de gayrimenkul danışmanlığı yapan Yusuf Çapar, son zamanlarda piyasa ile ilgili edindiği bir birinden ilginç tespitlerini bizimle paylaştı. Yıllardır emlakçılık yaptığını dile getiren Yusuf Çapar, "Son yılların en kötü günlerini yaşıyoruz desek yeridir. Bölgemizde fazlasıyla kiralık daire var. Ancak açık konuşmam gerekirse, dairelere bakan bile yok. Kiralık daire çok, bakan dahi yok" ifadelerini kullandı.
Zamanında bekarlara evlerini kiralamak istemeyen ev sahiplerine de değinen Yusuf Çapar, "O dönemler artık geride kaldı. Aman evim bir an önce tutulsun da, evli mi, bekar mı önemli değil diyenler artık ağır basıyor. Muhafazakâr ev sahipleri dahi artık böyle düşünüyor. Artık ev sahiplerinin kiracılarından tek istedikleri kira bedellerini tam gününde yatırmaları" ifadelerini kullandı.
Ataşehir bölgesinde iki önemli özel üniversitenin oluğuna dikkat çeken Yusuf Çapar, "Hem Yeditepe hem de Acıbadem Üniversitesi, Ataşehir'deki emlak piyasasını hareketlendirdi. Özelikle okulların açıldığı dönemlerde bölgede kiralık daire bulmak zor oluyor. Hatta bu okulların paralı oluşu bölgedeki emlak fiyatlarını da geçmiş yıllara göre de yükseltti. Ancak bu sene durum biraz farklı oldu. Döviz fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar, öğrenci velilerinin gözünü korkuttu. Yani veliler çocuklarını özel yurda yazdırmayı tercih ediyor" diye konuştu.
Lüks siteler fiyatları uçurdu
Çok fazla lüks konut yapıldığına dikkat çeken Ar Gayrimenkul'un sahibi Murat Ünsal, "Tabii bu durumda fiyatları hayli yükseltti. Mesela lüks bir sitenin yanında bulunan normal bir apartman dairesi dahi, lüks sitedeki daire ile aynı fiyata kiralanıyor. Bu da insanları korkutuyor. Parası kısıtlı olanlarda daha uzağa taşınıyor. Böyle lüks sitenin yanında yer alan apartman dairesi de boş kalıyor. Emlak fiyatlarının bir an önce düşmesi gerekiyor. Yoksa bu gidişle ne ev alan çıkar ne de kiralayan" ifadelerini kullandı. Ünsal, semtler arasında daire fiyatları arasında uçurum olduğuna dikkat çekti.
İstanbul'da kiralık ev sayısı arttı
Kayışdağa Güngör Emlak Ofisi çalışına Yüksel Yalçın, "Yatırım için ev alan kişiler satamayınca kiraya veriyor, hatta bazı müteahhitler bile satamadığı daireleri kiraya vermeye başladı. İstanbul'daki bazı ev fiyatlarını alım gücüne endekslediğiniz zaman, alım gücü ile satılık evler buluşamıyor. Çünkü şu anda alıcı kesimin ödeme gücünü aşan bir arz var." şeklinde konuştu. Satılamayan konutların kiralığa döndüğünü ifade eden Yalçın, "Faiz düşüklüğü ve yapılan kampanyalarla kiralık talebi düşecek. Önümüzdeki dönemde kiralık ev adedinin artacağını, kiraların biraz daha gevşeyeceğini düşüyorum. Fiyatlarda şu anda yüzde 10 civarında bir düşüş var" şeklinde konuştu. Yalçın, eskiden kiralık daire bulmak zor olduğu için ev sahiplerinin kira indiriminde daha katı olduğunu, şu anda ise yapılacak pazarlıklarla belirlenen fiyatlarda indirimler yapılabildiğini, konut sahiplerinin kiralık daire sayısının artması nedeniyle bu konudaki katı tutumlarından vazgeçtiğini anlattı.
Bizim Gazete