28 / 03 / 2024

Ev fiyatları 2021'de artacak!

Ev fiyatları 2021'de artacak!

Konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş sonrasında inşaat sektörünün ana girdileri olan demir çelik ve çimento kalemlerindeki yüksek fiyat artışları da inşaat sektöründe durgunluk yarattı. Uzmanlar, artışların 2021'de konut fiyatlarına yansıtılacağını söylüyor..


Konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş sonrasında inşaat sektörünün ana girdileri olan demir çelik ve çimento kalemlerindeki yüksek fiyat artışları da inşaat sektöründe durgunluk yarattı.


Sektör temsilcileri, ana girdilerdeki yükselişin, 2021'de konut fiyatlarını da etkileyeceğine dikkat çekti. Dünya'dan Esra Özarfat'ın haberine göre; son birkaç aydır konut satışlarında düşüş olduğunu kaydeden İnşaat Müteahhitleri, Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, ev almak isteyen vatandaşların beklemeye geçtiğini dile getirdi. 


2020 başında demir fiyatlarının 3.200 TL/ton civarında olduğunu, bu ayın ortasında ise 6.000 TL'tona yaklaştığını belirten Andıç, "Demir örneğinde olduğu gibi diğer girdilerin fiyatlarında da artışlar yaşanmaktadır. Bu durum ister istemez fiyatlara yansıyacaktır. Bu artışlar inşaat sektörünün 250 alt sektörünü, ülkemizin kanayan yarası kentsel dönüşümü ve kamuya iş yapan müteahhitleri aşırı zorluyor. Artışın ev fiyatlarında enflasyona neden olması kaçınılmaz. Olan, ev hayali kuran, kentsel dönüşüm bekleyen milyonlara ve nihayetinde ülkemiz inşaat sektörüne olacak. Sektör, yoğun ekonomik sıkıntılar ve pandeminin getirdiği olumsuzluklarla uğraşırken, bir de çok yüksek üretim maliyetleriyle karşı karşıya kaldı" diye konuştu.


Yeni ürün fiyatında ani çıkışın engellenmesini bekliyorduk

Ansıç, yılbaşından sonra konut fiyatlarında yukarı yönlü düzenlemeler yapılacağına dikkat çekerek, "Ülkemizin cari açığının daha fazla artmaması için daha fazla yerli ürün kullanmayı ve başka çare kalmadıkça ithal mal kullanmamayı kendimize milli bir görev addediyoruz. Ancak geldiğimiz noktada, dövizdeki artışı aşan zamları değil, fiyatlarda ani çıkışların engellenmesini bekliyorduk. Maalesef böyle olmadı" açıklamasında bulundu. 


Sadece demirde değil çimento fiyatlarında da artış olduğuna vurgu yapan Altın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altın, "Nakit alım yaptığımız için maliyetlerimiz ciddi oranda artıyor. Zorunlu olarak konut fiyatlarına bu artışları yansıtacağız. Yılbaşından itibaren konut fiyatlarında iki kat artış olacaktır" diye konuştu. 


Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp de, "Demir ton fiyatlarındaki artış, inşaat maliyetlerine yüzde 10'luk bir ekstra maliyet yükü getirecek. Bugüne kadar konut fiyatlarına yansıtılamayan bu artış, yeni yılla birlikte yansıtılmak zorunda. Bu noktada özellikle küçük çaplı konut projeleri yapanların işi daha zor olacak. Çünkü özellikle demir, nakit alınan bir kalem" dedi.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri