20 / 04 / 2024

Konut fiyatları tırmanışa geçti!

Konut fiyatları tırmanışa geçti!

Gayrimenkul sektöründe geçen yıldan beri gerileyen metrekare fiyatları artışa geçti. Durumu fırsata çevirmek isteyen müteahhitler projeleri birer bire raftan indiriyor.




Son bir senedir duraklama yaşayan gayrimenkul sektöründe hareketlenme başladı. Döviz kurunda meydana gelen gerileme yatırımcıları yeniden ev alımına yöneltti. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre, konutta en çok hareketlenme Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi İstanbul'un gözde ilçelerinde yaşandı.


En yüksek artış Beykoz'da


Endeksacom'un verilerine göre, İstanbul genelinde konut fiyatları da artışa geçti. En yüksek artış ise Beykoz'da yaşandı. İlçedeki konutların satış fiyatı ortalama 1 milyon 782 bin 450 TL, kira bedeli ise 1.958 TL olarak açıklandı. Metrekare fiyatlarının artması ve piyasada oluşan güven ortamıyla birçok müteahhit rafa kaldırdığı yatırım projelerini hayata geçirecek.


Sarıyer kirada birinci


Beykoz'u ise Sarıyer takip ediyor. İlçede konut fiyatları 1 milyon 406 bin TL iken, kira rakamı 3 bin 364 TL oldu. En pahalı üçüncü ilçe de Beşiktaş. Beşiktaş'ta ev fiyatları 1 milyon 37 bin 190 TL, kiralar ise 2 bin 870 TL. Kadıköy'de özellikle Moda, Caddebostan, Erenköy, Fenerbahçe gibi semtlerde kira fiyatları cep yakıyor. Bölgede ev fiyatları 977 bin, kiralar ise 2 bin 419 TL bandında. Üsküdar'da da konut fiyatı 554 bin 724 TL, kiralar ise 1.557 TL olarak seyrediyor. 


Konutta Eyüpsultan ve Beyoğlu kazandırdı


Konut yatırımının geri dönüş süreleri değerlendirildiğinde Eyüpsultan ve Beyoğlu kazandırdı. Bölgelerde amortisman süresi 19, Gaziosmanpaşa'da 20, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'nda 21 yıl iken, Beykoz'da 46, Beşiktaş'ta 37, Bakırköy'de 36 yıl ve Kadıköy'de 35 yıl olarak belirtildi. Yatırımın geri dönüş sürelerine göre en geç kazandıran ilçeler sırasıyla Beykoz, Beşiktaş ve Bakırköy.


İstanbul'da konut kiralarının ortalama değerleri hakkında açıklama yapan Endeksa. com Genel Müdürü Görkem Öğüt, kiralık konutların ortalama alanının 110 metrekare, kira bedelinin 1.718 TL, birim kira değerinin ise metrekaresinin 16 TL olduğunu söyledi. Öğüt, konutların son 1 yıl içinde yüzde 5.03 oranında değerlendiğini belirtti.



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler