29 / 03 / 2024

Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!

Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!

Konut satışlarında bu yıl da cumhuriyet rekoru geliyor. 11 ayda 1 milyon bini aşkın konut satıldı. Geçen yıl 1 milyon 289 bin konut satılmıştı. Aralık’ta 90 binden fazla satış olursa rekor kırılacak. Beklenti 1.3 milyon adet.


Konut satışları, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından ekonomiye moral olmaya devam ediyor. Bu yıl Ağustos’tan itibaren yükselişe geçen konut satışlarında rekorun ayak sesleri geldi. Türkiye’nin 2016’da yaşadığı darbe girişimi, terör saldırıları ve ekonomik sorunlara rağmen konut satışlarında tarihi rekor kırılacak.


Türkiye genelinde Kasım’da 132 bin 655 konut satıldı. Kasım’da satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 1.8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25.1 arttı. 11 aylık rakamlara bakıldığında konut satışları yüzde 4.5 artarak toplam 1 milyon 198 bin 740’a ulaştı. Böylece konut satışlarının 1.3 milyon adede ulaşacağı ve bu yıl da rekor kırılacağı beklentisi güçlendi. 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konut satılarak, rekora imza atılmıştı. Aralık ayında 90 bin 580’den fazla konut satılırsa, bu yıl da rekora ulaşılacak.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre konut satışlarındaki yükselişte kredili satışlardaki artış etkili oldu.


Kredili satış patladı

İpotekli konut satışları Kasım’da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.4 artarak 48 bin 941’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.9 olarak gerçekleşti. Konut satışları 2016’da bir önceki yılın gerisinden geliyordu ve yüksek faizler nedeniyle kredili satışlar da düşük seyrediyordu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ekonomide çarklar döndürmek isteyen konut sektörü, düşük faizli kampanyaya başlayınca, Ağustos’tan itibaren toparlanma başladı. Konut kredi faizlerinin düşmesi ve banka payının yüzde 80’e çıkmasıyla Ağustos’tan itibaren kredili satışlar patlama yaptı. Ekim ayında rekor kırarak 48 bin 110’a çıkan kredili satışlar, bu ay da 49 bine tarihinin en yüksek seviyesini gördü.


Türkiye’de yeni inşa edilen konutlara da ilgi artıyor. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, Kasım’da geçen yılın  aynı ayına göre yüzde 24.5 artarak 63 bin 467 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47.8 olarak  belirlendi.


Satış arttıysa fiyat düşmez

Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, dolar kurunun verdiği moralsizlikten dolayı tüketici güveni düşse de vatandaşların konut yatırımının geleceğine güvendiğini söyledi. Elmas, “Konut yatırımı büyük bir yatırım. Tüketiciler 10 yıl borçlanarak konut alıyor. Eğer geleceğe güvensizlik varsa konut yatırımı hemen kesilir. Ancak Kasım ayı rakamları bize güvensizlik olmadığını gösteriyor” dedi. Konut kredisi faiz oranlarının düşük seyretmesinin fırsat olarak görüldüğünü anlatan Elmas, satışların arttığı dönemde fiyatların düştüğünü söylemenin de gerçekçi olmadığının altını çizdi.


100 bin satış olur


Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yıl 11 ayda satış rakamının 1 milyon 198 bini aştığını hatırlatarak, Aralık ayından da umutlu olduklarını ifade etti. Nazmı Durbakayım, “Aralık ayında da en az 100 bin satış olacağını ve konutta yeni bir tarihi rekor kırılacağını düşünüyorum. Yılı 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 350 bin arasında bir rakamda kapatırız, bu yıl da rekor kırarız” diye konuştu.


Düşük faiz  etkisi var


Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


Türkiye’de konut satışında son 3 aydır hareketlenme olduğuna dikkat çeken Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Bunda konut kredi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altında seyretmesinin etkisi büyük” dedi. Timur, bu yıl şu ana kadar satılan toplam konut sayısının 1 milyon 198 bine ulaştığını ifade ederek, “Bu rakam geçen yıl toplamında 1 milyon 289 bindi. Bu sebeple konut satışında rekor sürpriz olmayacak” dedi.


Balon olmadığını gösterdi


 Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, geçen yıl konut satışlarının rekor kırdığını hatırlatarak, şunları söyledi: “100 yılda bir ülkenin başına gelmeyecek olaylar bir yılda başımıza geldi. Buna rağmen bu yıl da rekor kıracağız. Rakamlar, sektörün yatırıma ne kadar açık olduğunu ortaya koydu. Sektörde ‘balon var, fiyat düştü’ gibi söylemleri çürüttü.” Yılmaz, konut sektörünün ekonomiye katkısının 2017’de de artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.


Aralık’ta da artış sürecek


Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gayrimenkul sektörü, yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen 2016’yı beklenen düzeyde geçirmeye devam ediyor. Küresel ve ekonomik faktörler Türkiye ekonomisini etkiledi fakat zamanında yapılan reformlar ve güçlü ekonomik yapı ile sektörde hareketlilik sürdü. Vatandaşlara sunulan güç birliği kampanyası ve uygun ödeme koşulları durgunluğun kısa sürmesini sağladı. Aralık ayında da artışın devam edeceğini, sektörün yükselişine hız kesmeden sürdüreceğine inanıyorum.”


Yabancılarda kayıp sürüyor

YABANCILARA konut satışı gerilemeye devam ediyor. Yabancılara yapılan konut satışları Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.3 azalarak 1.773 oldu. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 596 konutla İstanbul aldı. Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 285 konut satın alarak ilk sıraya oturdu. Irak’ı, 236 konutla Suudi Arabistan, 212 konutla Kuveyt ve 107 konutla Rusya izledi.


Büyük moral verdi


Konut sektörü yükselişini hız kesmeden sürdürecek!


ÖZYURTLAR Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, satışların artmasının gayrimenkul sektörüne büyük moral olduğunu belirterek, “Ekonomik ve siyasi tüm sıkıntılara rağmen konut satışlarındaki yüksek artışın, önümüzdeki yıl da sürmesini bekliyoruz” dedi. Toplam konut satışları içinde ilk satış payının yüzde 47.8’e çıkmasını da değerlendiren Özyurt, Türk halkının yeni projelere ilgisinin büyük olduğunu belirtti.


Vatan 



Önerilen Bağlantılar : NEF Foldhome, Yeni konut projeleri