29 / 03 / 2024

Konut sektörü seçim senesinde durgunluk yaşamadı!

Konut sektörü seçim senesinde durgunluk yaşamadı!

Konut alıcısının en yoğun alım yapmış olduğu Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık olarak 15 bin yeni markalı ev satışa sunuldu. Aynı zamanda ev satışları da sürat kesmedi.


Konut sektörü, 2015’in ‘seçim senesi ’ olmasına rağmen durgunluk yaşamadı. Bu sene Mart ayından bu yana sektöre kentsel dönüşümden lüks konuta kadar değişik ölçekte ve değişik gelir grubuna hitap eden binlerce yeni ev piyasaya sunuldu. Konut alıcısının en yoğun alım yapmış olduğu Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık olarak 15 bin yeni markalı ev satışa sunuldu. Aynı zamanda ev satışları da sürat kesmedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre vatan genelinde 4 ayda 416 bin 535 hane satıldı. Uzmanlara göre, bilhassa büyükşehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim hareketliliği dinlemeden ve seçim sonuçlarını beklemeden hareketliliğini devam ettirdi . Piyasaya sürülen 15 bin konutun satışlarında durgunluk yaşanmazken, seçim ve yaz tatilinin ardından sektördeki hareketliliğin daha da artması, senenin nihayet çeyreğinde 30 bin yeni konutun daha satışa çıkması bekleniyor.


Teşvik Moral Oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Ocak’ta açıkladığı, hane alan vatandaşın % 25’lik birikimine % 15 devlet teşviği, sektörün 2015’e moralli başlamasını sağladı. Teşvik müjdesini alarak seneye başlayan ev üreticileri benzer kampanyaları devreye sokarak, hem olağan stoklarındaki satışları artırdı hem de sektördeki bu rüzgarla yeni projelerin ardı arkası kesilmedi. Mart ayından bu yana Emaar Türkiye’den Ofton’a, Kuzu Grup’tan Kiptaş’a, DKY İnşaat’tan Sur Yapı’ya, Mesa’dan Sinpaş Yapı’ya, Torunlar GYO’dan İş GYO’ya kadar sektörün bilinen firmaları yeni projelerini devreye aldı. Bu çerçevede yekün 14 bin 469 ev arzı yapıldı.


Hedef 1.3 Milyon

Türkiye genelinde ev satışları Ağustos 2014’den bu yana yakaladığı yükselme trendini devam ettiriyor. Geçen sene 1 milyon 165 şahıs hane sahibi olurken, senenin ilk 4 ayında 416 bin 535 hane satıldı. Seçim öncesi satışların düşmesi beklenirken yükselme yaşanması, konuta olan talebin canlılığını ortaya koydu. İlk 4 aylık tabloyu gören sektör temsilcileri, bu sene 1 milyon 300’den çok evin satılmasını ve yeni bir rekorun daha kırılmasını bekliyor. Konut kredisi faiz oranlarının % 0.90 seviyesine inmesiyle krediyle hane de satın alabilen tüketiciler, sektörü diri tuttu. Kredili ev satışları Nisan ayında % 96.5 arttı ve 46 bin 63 seviyesini yakaladı. Ocak­Nisan döneminde satılan yekün 416 bin 535 konutun 161 bin 508’i için kredi kullanıldı. Diyer yandan tüketicinin tercihi ‘sıfır ev ’lardan yana oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan ev sayısı Nisan ayında önceki Senenin aynı ayına göre % 40.1 artarak 52 bin 598 oldu.


Büyük Projeler Devam Ediyor

Seçim evvelinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşandığını söyleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, “Özellikle çok büyük şehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeksizin devam ediyor” diye belirtti . Seçim akabinda ekonomik istikrarın sürmesi halinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşanacağını söyleyen Boztunç, “Bununla beraber fiyatlarda bir yükselme olması olası ” diye açıkladı.


Ticari Gayrimenkuller Durgunken Bireysel Gayrimenkuller Hareketli

Seçime rağmen sektördeki hareketliliğin sürdüğünü ifade eden Hüsniye Boztunç, bunları belirtti : “Seçim evvelinde ticari gayrimenkullerde bir durgunluk var. Ancak ev kısmı daha hareketli. Ekonomik açıdan istikrar devam etmezse yatırımlar ve gayrimenkul fiyatları da bundan aynı derecede etkilenecektir. Proje yatırımı anlamında çok fazla sayıda fizibilite danışmanlığı yapıyoruz. Bunlardan bazıları ruhsatlarını alarak inşaat ve satışa başladı. Özellikle merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeden projelerini sürdürüyor. Bunlardan bazılarının satış oranlarına baktığımızda çok fazla başarılı bir grafik yakalandığını görüyoruz.”



KrediPazarı



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler