25 / 04 / 2024

Konut satışlarının durgun olması zamları erteledi!

Konut satışlarının durgun olması zamları erteledi!

Firmalar yeni sezonun başladığı Eylül'de planladıkları zammı ertelemeye karar verdi. Konuta zam, yıl sonuna doğru yapılacak


Bu yıl konut satışları beklenenin altında kalınca, firmalar yeni sezonun başladığı Eylül'de planladıkları zammı ertelemeye karar verdi. Konuta zam, yıl sonuna doğru yapılacak Yerel seçimler, Ramazan Bayramı, yaz tatili, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken bu yıl piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle, satışlarda hedeflenen rakamları yakalayamayan gayrimenkul sektörü, 'yüksek sezon'un açılacağı Eylül ayına odaklandı. Eylül'den itibaren on binlerce yeni konut peş peşe devreye girecek. 


Her yıl Eylül ayında yeni konutlar satışa çıkarken sektörde 'zam sinyalleri' verilirken, bu yıl satışları hareketlendirmek için fiyat artışlarının da ertelenmesi gündemde. 


Sektör temsilcileri, maliye t artışlarından kaynaklanan zammı, Eylül ayında piyasayı izledikten sonra uygulamaya koymayı düşünüyor. Sektör temsilcileri, bu dönemi ve Eylül ayını yeni fiyatlardan et kilenmemek için son şans olarak değerlendiriyor. 


Zam yansımaya başladı Bu yıl konut satışlarının yüzde 7.8 azalması, sektörün planlarını da değiştirdi. Her vıl yeni sezona girerken yapılan zamlar, yavaş yavaş uygulanmaya başlasa da büyük oranda fiyatlara yansımadı. 


Temmuz ayı Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi raporunda görüşleri yer alan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, enflasyondan ve satıcılarca yapılan vade uygulamaları nedeniyle katlanılan finansmandan kaynaklanan maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansımaya başladığını söyledi. 


Moraller düzelecek Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de, bu Eylül ayında gözle görülür bir artışın olmayacağını, firmaların mevcut fiyatlarla devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:"Kurdan kaynaklanan maliyet farkı, firmaların sırtında duruyor, henüz fiyatlara yansımadı. Kur farkının belki yüzde 5'i fiyatlara yansımıştır. Ancak firmalar bu Eylül'de zam yapmayı tercih etmiyor çünkü sektörün moralini düzeltmesi gerekiyor. Sektör satış yapmak istiyor. Fiyat artışları, Eylül'de değil yıl sonuna doğru etkisini göstermeye başlar. Bu erteleme de konut satın alacaklar için ciddi bir fırsat gibi gözüküyor." Yeni projeler zamlı  İstanbul  İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, sektörde her firmanın kendi satış grafiği ve programlarına göre fiyat artışı uyguladığını vurguladı. Durbakayım, "Mevcut projelere yeni bir zam yapmak için bir gerekçe yok, çünkü firmalar maliyet artışlarını fiyatlarına yansıttı. Zamlar uygulandı. Ancak, yeni projelerde yüksek fiyatlarla çıkmak şart olacak. 


Sıfırdan başlayan projelerin, mevcut projelerden daha düşük fiyatla satışa çıkması mümkün değil. Bu gayet doğal" dedi. Durbakayım, sektörde haksız rekabet yaratan, kayıtsız satışların önüne geçilmesi gerektiğini de vurguladı. 


Yüzde 10 zam olur Avrupa Konutları markasıyla bilinen Artaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Eylül'de başlayacak yeni sezon için yeni projelerin hazırlandığını ifade ederek, "Dövizdeki hareket ve enflasyondaki artış nedeniyle, firmalar fiyatlarda artış yapmak zorunda. İnşaat malzemelerinin dışında bazı aldığımız ürünler de dövize bağlı, bu nedenle firmaların maliyetleri yansıtmaları gerekecek. Ortalama yüzde 10 zam olması söz konusu" diye konuştu. Şu anda sektörün durgun olduğunu anlatan Çetinsaya, kampanyalar nedeniyle alım için doğru zaman olduğunu vurguladı. 


Sezonu Fikirtepe projeleri açacak 


Mevsimsel durgunluğun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de araya girmesi ile beklemeye geçen inşaat sektörü Eylül'de açılışı yapmaya hazırlanıyor. Özellikle kentsel dönüşüm bölgeleri yeni sezonda önemli bir hareket yaşayacak. Bunların başında İstanbul Fikirtepe ve Tarlabaşı kentsel dönüşüm bölgeleri geliyor. 


Fikirtepe'de uzun ve sancılı bir süreçten sonra ruhsat alma aşamasına gelen pek çok firmanın Eylül'den itibaren satışa çıkması bekleniyor. Fikirtepe, sil baştan yenilenirse, aynı anda 46 bin yeni konut arzının oluşması bekleniyor. Dumankaya, Şua inşaat, Başaran. Baysaş gibi firmalar Fikirtepe projeleri için ruhsat hazırlıklarını yapıyor. 


Eylül ayı ile birlikte Türkiye genelinde yeni projeler de satışa çıkmaya başlayacak. Piyasada bulunan yaklaşık 30 bin konuta ek olarak, binlerce konut daha satışa çıkacak. Yeni konutları piyasaya sürecek firmalar arasında Sinpaş GYO, Artaş, Demir inşaat, DKY inşaat, Dumankaya, Makro inşaat, Demirbaş Yapı-Erguvan inşaat bulunuyor. 


Vatan 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri