29 / 03 / 2024

Konut satışlarının yavaşlamaması için ne yapılmalı?

 Konut satışlarının yavaşlamaması için ne yapılmalı?

Efe Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Paris Efe, konut yatırımcılarının çogunlukla yatırımda ticarilere yöneldiğini, çünkü konutta amortisman sürelerinin kira ve satış rakamlarının arasının iyice açıldıgını belirtti..


Yeni konut projelerinin yoğun olduğu yerlerde yatırımcıların kiraya verememe endişesi ve yapılan konut balonu haberlerinden ötürü, müşterilerin alım yapmaktan çekindiği bir gerçek. 


Fakat merkezi lokasyonda yada belirli bir marka kalitesi altında yapılan hiçbir projenin yazıldığı gibi proje tesliminin 6 ay sonrasından itibaren kiraya vermede zorluk yaşamadığını ve sürekli yoğun olarak artan nüfüs ve artan göç ten ötürü konut ihtiyacının da arttığını belirtmekte yarar var. 


Nüfusumuz ve İstanbul’un metropollük düzeyi giderek arttıkca, konuta her zaman ihtiyacımız olacaktır. İdeal Amorti süreleri 16 yıl olmasına rağmen, bazı yeni projelerde 20-27 yıllar arasında kalmaktadır. Buna alternatif avantaj olarak, son zamanlarda bankalarla anlaşmalı olarak sunulan düşük faiz oranlı ödemeler ve ödeme planlarında yapılan son kampanyalı düzenlemelerle satış kısmı hareketlendi,yatırımcı ve oturumluk daire almak isteyen kitleleri tekrardan konut alımına yöneltti. 


Problemin aslı coğunlukla, yüksek rakamdan alınan arsa fiyatları ve temeli yeni atılmış inşaatların, yeni teslim edilmiş projeler ve rayiçlerin üstünde satış fiyatından satışa çıktığı sürece amorti süreleri uzayacak ve bu durum hem satış, hem müteahhit kısmını zorlayacaktır. 


Yoğun olarak karşılaştığımız bu durumlarda fiyata etki etmemiz genellikle mümkün olmadığı için alıcıyı rahatlatacak, yatırımcıyı çekecek bazı koşulları sağlamak şart oldu. Bunlardan bazıları ise öncelikle konut projelerinin, yatırımcıları çekebilmek için proje içinde yer alacak, gerek otel, gerek ticari, gerekse proje markası altında yer alacak her türlü özel markalarla işbirliği yapmaları yada lokasyonun avantajından en üst düzey yararlanabilecek, projeyi ve çevresini marka düzeyine çıkarabilecek çalışmalar yapmasında faydalar olduğu bir gercektir.







Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler