2020 yılında konut satışlarının pandemiye rağmen hız kesmediğini söyleyen Murat Kurum, ucuz konut kredilerinin sektöre büyük ölçüde yardımcı olduğunu dile getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gelecek yıl toplam bedeli 25 milyar TL olan 80 bin konutluk kentsel dönüşüm ve sosyal konut projesine başlanacağım söyledi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Kurum, “Mekânsal Strateji Planımızı 2023’e geldiğimizde tüm illerimizde makro ve mikro düzeyde hazırlamış olacağız.
Tüm yatırımlar bu plan çerçevesinde hayata geçirilecek. Çevreye duyarlı sanayileşmenin önü açılmış olacak” dedi. Kurum 2023’e kadar 1 milyon 500 bin, gelecek 20 yıl içinde ise 6 milyon 700 bin konutun dönüştürüldüğünü kaydetti. Bakanlığının 2023 vizyonunu anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2020 yılına vatandaşlar için önemli bir kararı hayata geçirerek başladıklarım söyledi. Kurum, “Çevre yatırımlarını tamamlayan ve vatandaşlarımızın, çocuklarımızın sağlığını, olumsuz etkileyen 5 termik santrali tamamen, 5termik santrali kısmi olarak kapatma kararı almıştık. Süreç içerisinde termik santraller, çevre yatırımlarını tamamladılar ve geçici faaliyet belgelerini aldılar. Bakanlık olarak, termik santralleri izlemeye devam ediyoruz. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmamız halinde gereken her türlü kararı almaktan geri durmayacağız. Vatandaşlarımızın sağlığı bizim için her şeyden daha kıymetli” dedi.
Kovid-19 salgını nedeniyle zor bir dönemden geçildiğini vurgulayan Kurum, “2020 yılında salgını da göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürdük. Çevre ve şehircilik projelerimizi, yatırımlarımızı hayata geçirmeye devam ettik. Medeniyet mirası şehirlerimizi afetlere hazırlarken çalışmalarımızın merkezine çevre hassasiyetimizi ve yatay şehirleşmeyi koyuyoruz” diye konuştu.
KENTSEL DONUSUME DEVAM
2021 yılında da aynı kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Kurum, “Şehirlerimizde nüfusumuzun önemli bir kısmı, yüzde 71’i deprem bölgesinde yaşıyor. Bu nedenle riskli alanlarda deprem dönüşümü projelerimizi hızlandırdık. Cumhurbaşkanımızın, 2012 yılında, her türlü siyasi bedeli göze alarak İstanbul’da başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğimizi ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ hedefiyle canla başla sürdürüyoruz. 2020 yılı içerisinde İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Samsun, Elazığ, Malatya’da pek çok konutumuzun temellerini attık. Devam eden projeler var. İnşallah 2021 yılı içerisinde tüm konutlarımızı tamamlayıp vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız” dedi.
1 MİLYONUNCU KONUT ANAHTARI 2021'DE
Kurum, “TOKİ’mizle, 18 yıl içinde 975 bin konut ürettik. İnşallah; l milyonuncu konutumuzu da tamamlayarak, 2021 yılının başında Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle anahtar teslim törenini gerçekleştireceğiz. Şu anda, ülke genelinde, sahada yatırım değeri 8 milyar TL olan 272 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutumuzun inşası devam ediyor. 2021 yılında toplam bedeli 25 milyar TL olan 80 bin konutluk kentsel dönüşüm ve sosyal konut projemizle başlayacağız” dedi.
400 BİN BİNADA SIFIR ATIK
Sıfır Atık Projesi’nin önemini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Uygulamanın başladığı Haziran 2017 tarihinden itibaren Türkiye genelinde 2020 yılı sonuna kadar 50 bin olan hedef aşılarak 70 bin kurum/ kuruluş binasında sıfır atık yönetim sistemi uygulanmasına başlanmıştır. 2021 yılında 100 bin 2023 yılında ise bu rakamın 400 bine çıkarılmasını hedefliyoruz. 2023 yılma kadar bu alanda 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını öngörüyoruz” dedi.
Gayrimenkul sektörü yeni evreye girdi
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, ekonomik göstergelerin iyiye gitmesi ve faiz indirimleri sayesinde gayrimenkul sektörünün iyileşme evresine girdiğini belirterek, "Gayrimenkulde başlayan hareketliliğin ilerleyen günlerde artacağını ve çok iyi noktalara geleceğini düşünüyoruz" dedi. Eylül ayı itibariyle ekonomide öncü göstergelerde iyileşmenin başladığı m belirten Kalyoncu, bu gelişmelerin her geçen ay daha da iyileştiğini ve ekonomik göstergelerinin yılsonuna doğru çok daha güzel noktalara geldiğini ifade etti. Ağustos başında kamu bankaları öncülüğünde başlayan konut kredisi faiz indirimlerini hatırlatan Kalyoncu, "Ekonomik göstergelerin iyiye gitmesi ve faiz indirimleri sayesinde gayrimenkul sektörü iyileşme evresine girdi" değerlendirmesinde bulundu.
VİZYON SAHİBİ ŞİRKET VE PROJELER ONE ÇIKTI
Değişen dinamiklerin yakından takip edilmesi ve müşteri beklentilerinin doğru analiz edilmesinin önemine işaret eden Kalyoncu, şehirle bağlantısı zayıf, aile hayatından uzak, deneyim ve tasarım sürecine gereken değer verilmeden, 'nasıl olsa satar' diyerek geliştirilen projeler döneminin geride kaldığını söyledi. Kalyoncu, finansal gücü yüksek, vizyon sahibi, kaliteden ödün vermeyen, insan ve aile hayatına dokunan şirket ve projelerin öne çıktığı bir dönemin başladığını kaydetti.
Elmas: Yapı sektöründe 25 milyar dolarlık potansiyel var
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Sektör olarak vatandaşlık hakkı ücretleri düşürüldüğünde, kendimize koyduğumuz hedef orta vadede 10 milyar dolardı. Ancak potansiyel olarak 25 milyar dolara ulaşabileceğimizi öngörüyoruz" dedi. Sektördeki 1,2 milyar dolarlık payı 6 milyar dolara kadar çıkardıklarını belirten Elmas,” Sektör olarak vatandaşlık hakkı ücretleri düşürüldüğünde, kendimize koyduğumuz hedef orta vadede 10 milyar dolardı Ancak potansiyel olarak 25 milyar dolara ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Türkiye birçok sorun ve sıkıntıya rağmen hala bir cazibe merkezi" diye konuştu.
‘DİJİTAL SATIŞLAR SEKTÖRE CAN SUYU OLDU"
Yabancılara konut satışında yeni bölgelerin varlığına dikkati çeken Elmas, şunları kaydetti:
"Bu anlamda önemli bir altyapı oluşturduk. Yabancıya satışta dijitalin yarattığı avantajın büyüklüğünü pandemide gördük ve görmeye devam ediyoruz. Şu anda mevcut yabancı satışlarımızın yüzde 70>ine yakınını online olarak gerçekleştiriyoruz. Özellikle de Uzak Doğu ile artık tamamıyla dijitalden irtibat halindeyiz. Yine Arap coğrafyasında hatırı sayılır bir orana ulaştık. Ulaşımın, erişimin düşmesi ile satışlar epeyce düştü. Fakat bu dönemde şöyle bir avantaj yakaladık. Çin, Vietnam ve Tayvan'ın dahil olduğu Uzak Doğu ülkelerinin pandemiye erken yakalanıp erken çıkması bize i nisan, mayıs aylarında olumlu yansıdı. Dijital platform üzerinden satışlar gerçekleştirdik, sözleşmeler imzaladık, para tahsil ettik, Tabii, bu durum sektör için can suyu oldu.
Akbal: Yabancıya satışta pozitif ayrıştık
Salgına rağmen yabancıya satışında bu yıl tarihin en iyi rakamlar görüldü. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artış gösteren yabancıya konut satışı, salgının dünya genelinde etkisini göstermesi ve kısıtlamalar sebebiyle Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuzda 2019'un aynı aylarına göre düşük seyretti. Yabancıya konut satışları, Ağustos ayıyla birlikte hızlandı Eylül ve Ekim’de de geçen yılın aynı aylarında daha yüksek satış rakamları görüldü. Yılın 11 ayında ise en fazla konut sahibi 6 bin 425 adetle İranlılar oldu. İranlıları, 5 bin 950 konutla Iraklılar ve 2 bin 729 konutla Ruslar takip etti.
BEKLENTİLER 40-41 BİN ARASI
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Kasım ayı satış rakamları, Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul satışlarındaki konumunun pandeminin etkilerine rağmen pozitif anlamda ne önüne serdi" dedi.
Bu noktada pek çok ülkeye kıyasla pozitif ayrışan bir ülke olduklarını ifade eden Akbal, 11 aylık satış rakamlarının 36 bini aştığını belirterek, bunun 40 bin adede ulaşarak yılın en az kayıpla atlatılacağı öngörülerini doğruladığını söyledi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım yıl sonunda yabancıya konut satışında salgına rağmen 41 bin rakamına ulaşmayı beklediklerini dile getirdi. Geçen yıl gerçekleşen 45 bin 483 adetlik rekor satış seviyesinin altında kalacaklarını belirten Durbakayım, buna rağmen önemli bir rakama ulaşacaklarını ve bunun bir başarı olduğunu dile getirdi.
Satışlar 1.5 milyonu aşabilir
İnşaat sektöründeki gelişmeler, yüzlerce yan sektörün İnşaat sektöründeki gelişmeler, yüzlerce yan sektörün hem üretimini hem de istihdamını ilgilendiriyor. İnşaat sektörünün yüksek faiz nedeniyle 2018-1019 döneminde yaşadığı durgunluk, bu yılın ilk çeyreğinde kısmen aşıldı. Kovid-19 salgınının etkisiyle 2020'nin ikinci çeyreğinde yeniden sıkıntılı bir döneme giren konut satışlarında kilidi ucuz kredi açtı.
Kredi faizlerindeki indirimler, Ocak-Şubat-Mart dönemi konut satışlarında rekorları beraberinde getirdi. Yılın ilk 3 ayında 341 bin 38 konutun satılması, "son 8 yılın en iyi ilk çeyrek performansı" olarak kayıtlara geçti. Pandemiyle birlikte konut satışları adeta çakıldı. Salgınına karış alınan kısıtlayıcı önlemler nedeniyle Nisan ve Mayısta ertelenmek zorunda bırakılan konut satışları büyük bir talebe dönüştü. Konut kredisindeki aylık maliyetin yüzde 0,64 - 0,74 arasına kadar çekilmesinin etkisiyle Türkiye genelinde Temmuzda rekor oranda ev satışı gerçekleşti.
Haziranda başlatılan düşük kredili destek kampanyası sayesinde rekor kıran konut satışları, faizlerin yüzde 1'in üzerine çıkmasıyla yavaşlamaya başladı. Ocak-kasım konut satışları; yüzde 21.5 artışla1 milyon 393 bin 335'ye ulaştı. 11 aylık dönemde konut satışları 1,4 milyon adede yaklaşırken, sektörün gözü 1,5 milyon bandını aşmada.
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri