29 / 03 / 2024

Konut kredi faizlerinin inmesi bekleniyor!

Konut kredi faizlerinin inmesi bekleniyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamaya göre yıl sonuna kadar tapu harç oranı yüzde 4 yerine yüzde 3, KDV ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak alınacak.


Son dönemde satışlarda düşüş yaşayan gayrimenkul sektörü, banka mevduat faiz oranları ve konut kredi faiz oranlarında indirim beklentisi içerisine girdi. Konut kredi faizlerinin inmesi dört gözle bekleniyor. 



Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre gayrmenkül sektör temsilcileri ise uygulanmakta olan indirimin uzatılmasının büyük bir etkisi olmadığını, asıl beklentinin banka mevduat faiz oranlarıyla, konut kredi oranlarında indirim olduğunu belirtiyorlar. 


Konut kredi faizlerinin inmesi bekleniyor!


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, “Hükümetimizden acil olarak bu konu üzerine eğilmesini talep ediyoruz. İndirimlerin uzaması önemli bir gelişme, fakat insanların alım gücü değişmediği için satışları doğrudan etkilemiyor. Yeni evlenecek veya ilk defa ev alacak çiftler için belli rakam aralığındaki konutlarda uygun kredi faiz oranları sağlanabilir. Yeni projeler de artan girdi maliyetleri nedeniyle ertelendi” diye açıklama yaptı. 

 

BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz ise, “Banka faizleri indirilirse sektör rahat bir nefes alacak ve yeni projeler de yaşama geçecek” dedi. 


Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı da, “Sektörün asıl beklentisi ticari araçlarda olduğu gibi KDV oranının yüzde 1 olması” dedi. 


Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Evren Gökçöl ise, “İnşaat firmalarını asıl zorlayan konu girdi maliyetlerinin yüksek olması. Asıl inşaat yapımında kullandığımız malzemelerin KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e inerse o zaman sektör büyük bir rahatlama yaşayacak” diye açıklama yaptı. 


Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, “Tapu harcı ile KDV oranlarındaki indirimin yıl sonuna kadar uzatılması bir avantaj. Çünkü yüzde 18 ciddi bir maddi yük yaratıyordu, yüzde 8’e indirim bir nebze fayda sağlayacaktır. Asıl beklentimiz bu indirimlerin kalıcı hale getirilmesi” dedi. 


First Class Trust Union Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay ise, “Tapu harcı ile KDV oranlarındaki indirimin yıl sonuna kadar uzatılması olumlu bir gelişme, fakat tek başına yeterli değil. Asıl yapılması gereken banka mevduat faiz oranlarıyla, konut kredi oranlarında indirim yapılması olacaktır. İnsanlar konut almaktansa nakit parasını bankaya yatırıp faizini değerlendiriyor. Çünkü hiçbir kira geliri, şu anki faiz oranlarının yerini tutmuyor” diye konuştu. 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri