23 / 04 / 2024

Konut fiyatları Mayıs 2011 'den bu yana yıllık bazda yüzde 10'nun üzerinde arttı!

 Konut fiyatları Mayıs 2011 'den bu yana yıllık bazda yüzde 10'nun üzerinde arttı!

Türkiye'de konut fiyatları son 2 yıldır aralıksız çift haneli yükseliyor. Konut fiyatları Mayıs 2011 'den bu yana yıllık bazda yüzde 10'nun üzerinde arttı. Benzer durum yeni konut fiyatlarında da geçerli.



Türkiye'de tüketicilerin yüzde 77'si önümüzdeki yıl içinde konut fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor. Bu oran ile Türkiye, tüketici bazında konut fiyatlarında en çok artış bekleyen ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 

ING Bank'ın Konut Fiyatları ve Mortgage Kredileri Araştırması'nın 2013 sonuçlan Türkiye'de tüketicilerin 2014 yılında konut fiyatlarında artış beklentisi içinde olduğunu ve Türkiye'de konut kredisini geri ödemede zorlanan tüketicilerin oranının yüzde 33 düzeyinde olduğunu gösterdi. 


Bu durum gelecekte ev sahibi olmak isteyenleri kaygılandırıyor. 

Türkiye'de tüketicilerin yüzde 77'si önümüzdeki yıl içinde konut fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor. 

bu oranla tüketicinin konut kredisi geri ödemesinde zorlandığı ülkeler sıralamasında 12 ülke arasında 8. sırada yer alıyor. Türkiye, tüketici bazında konut fiyatlarında en çok artış bekleyen ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 


Konut kredisi faizlerinin 2013 'ün ilk altı ayında düşük seviyelerde olması, kredi hacminde büyümeyi getirmekle birlikte konut satış rakamlarına da artan bir şekilde yansıdı. Ancak yılın ikinci yarısında Fed'in tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, döviz kurunun yükselmesi ile temmuz ayı konut kredisi faiz oranlarına artış olarak yansıdı. Bu durum da konut fiyatlarını yükseltti. 


3+1 'ler talep ediliyor REIDIN'in araştırmasına gö- re ise markalı konut projeleri yatırımcılarına jA bakıldığında yatırımcılar ağır- mi lıklı olarak 3+1 tipinI I de konutları talep ediyor. Fiyat anlamında ise yatırımcılar, gerçekleştirdikleri satm alımlarda yoğun olarak metrekaresi 2 bin liranın altındaki konutları tercih ediyor. 

Bu oran yüzde 34.2 olarak ortaya çıkıyor. Bunu sırasıyla 3-4 bin lira aralığı ile 2-3 bin lira aralığı izliyor. En az orana sahip metrekare fiyat aralığı ise yüzde 2.28 oran ile 10 bin lira ve üzeri olarak görülüyor. 

Satışta olan Türkiye geneli markalı konut projelerinin oda tipleri incelendiğinde, konutların ağırlıklı olarak 3+1, 2+1 ve 1+1 tipinde oldukları gözı 0 * lemleniyor. Bu üç konut tipinin toplamı piyasanın yüzde 83.91 'ini oluşturuyor. 


Cumhuriyet