19 / 04 / 2024

Konut alırken nasıl bir değerlendirme yapılır?

Konut alırken nasıl bir değerlendirme yapılır?

Almak istenen ev uzun araştırmalardan sonra belirlendi. Ancak, muadillerine göre çok mu pahalı, diğer ev daha mı uygundu? Vb. sorular, ev belirlendikten sonra neredeyse herkesin aklına takılan ilk sorular oluyor.


Doğru bir kıyaslama işlemi için gerekli olarak belirteceğimiz bu bilgiler, gayrimenkul değerleme uzmanlarının (eksperlerin) evleri kıyaslamak için kullandıkları bilgilerin biraz daha basitleştirilmiş halidir.


Almak istenen ev uzun araştırmalardan sonra belirlendi. Ancak, muadillerine göre çok mu pahalı, diğer ev daha mı uygundu? Vb. sorular, ev belirlendikten sonra neredeyse herkesin aklına takılan ilk sorular oluyor.


Bu soruların net olarak cevabını bulmak istiyorsanız, almak istediğiniz evi kıyaslamalısınız. Ancak, muadili evler ile kıyaslama işleminin sadece evin fiyat ve metrekare bağlantısı üzerinden yapılması eksik ve yanlış bir işlem olacaktır. Bunun yerine daha fazla zaman ayırarak almak istediğiniz evin tüm özelliklerini listeleyip, muadilleri ile kıyaslamalısınız.


Konutun İçeresinde Yapılmış Lüks Donanımlar

 Konutların çoğunluğunda bulunmayan, özel olarak yapılmış konutta bir donanım varsa değeri hesaplanarak alınmak istenen konutun fiyatından düşülmelidir. Bu işlemden sonra kıyaslama işlemi yapmanız en doğrusu olacaktır.


Apartmanın Sahip Olduğu Ortak Alanlar

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve daireye ait bahçenin olması evin değer arttıran faktörler başında gelmektedir. Bundan dolayı alınmak istenen konutla kıyaslanacak olan konutun bu özellikleri sahip olup olmadığına dikkat etmek gereklidir.


Bulundukları Konum

Kıyaslanmak istenen ev ile alınmak istenen evin aynı mahallede veya çok yakın bir çevrede bulunmaları gereklidir. Geriye kalan tüm özellikler aynı olsa dahi, birbiri ile yakın konumda olmayan konutların kıyaslanması işleminden tam olarak doğru bir sonuç çıkmayacaktır. Bunun nedeni semtler arasındaki fiyat farklılıklarının bulunmasıdır.


Konut İstikameti ve Cephesi

Konutun istikameti caddeye(veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri aynı apartmanda olan dairelere göre %5- arasında daha fazladır.


Konut Metrekare Alanı

Metrekare (m²) olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalıdır. Konum olarak birbirlerine yakın dahi olsalar büyüklük açısında birbirine yakın olamayan evlerin kıyaslanması yanlış olacaktır. Nedeni çoğunlukla ev büyüdükçe birim metrekareye düşen konut fiyatının azalmasıdır.


Konutun Yeni Yapı Olması

 Alınmak istenen konut yeni bir yapı ise kıyaslanacak olan konutta yeni bir yapı olmalıdır. Aynı özelliklere sahip olsa bile yeni yapılar ile eski yapılar arasında -%25 aralığında fiyat farkı bulunmaktadır. Bu farktan dolayı kıyaslama işlemi yapılması durumunda sonuç, yanlış ve yanıltıcı olacaktır.


Asansör ve Otoparka Sahip Olması

Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değerinin otopark olmayan evlere göre farklı olacağı barizdir. Öte yandan asansörün olması özellikle yaşlı ve hastaların konutu tercih etmeleri sebep olacağından dolayı konutlarda değer arttıran bir faktördür.



Yeni Akit