28 / 03 / 2024

Konut alırken fazla KDV ödeyene iade yok!

Konut alırken fazla KDV ödeyene iade yok!

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 2016 yılında konutlarda yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi nedeniyle inşaat şirketleriyle davalık olan çok sayıda tüketiciyi ilgilendiren bir karar verdi...



Üç yıl önce Bakanlar Kurulu kararı ile 'konut piyasasını canlandırmak için' KDV indirimine gidildi. 8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, 150 metrekareye kadarki konutlar için KDV yüzde 18’den 8’e indirildi. Uygulama sonrasında daire alan çok sayıda kişi ile inşaat şirketlerinin de karşı karşıya gelmesine neden oldu. 


Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Dava konusu bir olay da İstanbul Bağcılar’daki lüks bir konut projesinde yaşandı. Turan Kurt isimli vatandaş, büyük bir inşaat firmasından konut aldı. İki taraf arasında sözleşme 18 Eylül 2013 tarihinde imzalandı. 


Dairenin satış bedeli KDV dahil 393 bin 231 lira olarak belirlendi. Kurt ilk olarak 99 bin 423 liralık peşinat ödemesi yaptı. Daha sonra 200 bin lira de banka kredisi çekti. Kalan tutar için ise 1 Şubat 2016 ödeme tarihli 95 bin 808 liralık senet verdi. Sözleşmeye göre daire 16 Temmuz 2015 tarihinde  bitirilip Kurt’a teslim edilecekti. Fakat, inşaat şirketi daireyi 8 ay sonra teslim etti.



 
KDV YÜZDE 8 OLDU

Süreç devam ederken 8 Eylül 2016 tarihinde KDV 10 puanlık düşüşle yüzde 8’e geriledi. Kurt KDV ile ilgili gelişme sonrası, ‘Müteahhit firma devlete yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecek, dolayısı ile benden fazla para almış oluyor’ diyerek daire için 393 bin 231 lira değil 361 bin 737 lira ödemesi gerektiğini bildirdi. Kurt daha önce ödediği 299 bin 423 TL’ye ek olarak 62 bin 314 TL’yi daha banka kanalı ile ödedi. Böylece yüzde 8’lik KDV üzerinden ödemesini tamamladı. Kurt ödemesini yaptıktan sonra hem şirkete verdiği senedin iadesini, hem de tapusunu talep etti. Fakat inşaat şirketi eksik ödeme yapıldığını ifade ederek Kurt’un talebini reddetti. Kurt bu kez Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi’nde, ‘Tapu iptali ve tescil’ davası açtı. Davalı şirket ise, davanın reddine karar verilmesini istedi.


Mahkeme yaptığı yargılama sonrası, tapunun Turan Kurt’a devrine karar verdi. Mahkeme, Kurt’un verdiği senedin iadesi talebini de geri çevirdi. Mahkeme kararında, KDV’deki indirim nedeni ile Kurt’un bir bedel talebinde de bulunamayacağına hükmedildi. Mahkemenin bu kararına Kurt da inşaat şirketi de itiraz etti. İtirazı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi değerlendirdi. Daire, tüketici mahkemesinin verdiği kararın çelişkili olduğuna hükmetti. Mahkeme, Kurt’un istinaf talebini reddetti. İstinaf mahkemesi, Kurt’a tapu devri yapılması yönündeki yerel mahkeme kararını da kaldırdı.


KARAR EMSAL TEŞKİL EDER

Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Emrah Burak Çavuşoğlu, kararın emsal teşkil edeceğini ifade etti. Çavuşoğlu, benzer taleple açılan çok sayıda dava olduğunu, mahkemelerin çelişkili kararlar verdiğini belirterek, "İstinaf mahkemesinin kararı ile davacının KDV oranındaki indirimden kaynaklandığını iddia ettiği 10 puanlık KDV fark alacağının reddi kararı kesinleşmiştir" dedi.