18 / 04 / 2024

KKTC Su Temin Projesi Nisan'da tamamlanacak!

 KKTC Su Temin Projesi Nisan'da tamamlanacak!

Asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye su taşıma hedefinde geri sayım başladı. Yürütülen çalışmalarda sona gelinirken, mart ayında gerekli altyapının hazırlanması ve nisanda da ilk suyun KKTC'ye ulaşması planlanıyor...


Asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye su taşıma hedefinde geri sayım başladı. Yürütülen çalışmalarda sona gelinirken, mart ayında gerekli altyapının hazırlanması ve nisanda da ilk suyun KKTC'ye ulaşması planlanıyor. 


"KKTC Su Temin Projesi", Anamur-Alaköprü ve Güzelyalı-Geçitköy Barajlarının yapımıyla birlikte, 107 km'lik boru hattı ve iki adet terfi istasyonundan oluşuyor. Proje kapsamında 80 km'si deniz altından olmak üzere toplam 107 km boru hattıyla Anamur/ Dragon Çayı'ndan Kıbrıs'a su götürülecek Projede bitiş hedefi 7 Mart 2014 olarak konulmuştu. Suyun ise en geç nisan ayında, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle KKTC'ye akması bekleniyor. Proje tamamlandığında KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacak. Bu suyun yüzde 50.3'ünün içme ve kullanma, yüzde 49.7'sinin ise sulama suyuna tahsis edileceği kaydedildi.


DENİZİN 250 METRE ALTINDAN GEÇİYOR 

Deniz isale hattı, deniz seviyesinden 250 metre derinde ve 500 metre aralıklarla deniz tabanına bağlanarak askıda döşenen boru hattı ile oluşturuluyor. Proje, deniz geçiş mesafesi ve kullanılan teknoloji itibariyle, dünyada bir ilki teşkil ediyor. 


Oğuzhan Şahin/ Türkiye Gazetesi