19 / 04 / 2024

KKTC'de gayrimenkul fiyatları yükselecek!

KKTC'de gayrimenkul fiyatları yükselecek!

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "KKTC’de gayrimenkul yatırımlarının uzun vadede güvenilir bir liman olduğu söylenebilir" dedi.


Ada'da bir çözüm sonrasında Kuzey Kıbrıs'taki gayrimenkul fiyatlarının artacağını kaydeden Maya, "KKTC’de gayrimenkul yatırımlarının uzun vadede güvenilir bir liman olduğu söylenebilir" dedi.


TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "KKTC’de gayrimenkul yatırımlarının uzun vadede güvenilir bir liman olduğu söylenebilir" dedi.  Kıbrıs'ta varılacak bir çözüme dikkat çeken Maya, "Kıbrıs’ı en çok ilgilendiren konuların başında çözüm geliyor. Adada çözümün olması ile birlikte emlak sektöründe de bazı bilinmezliklerin kalkması ve sağlayacağı avantajlarla yatırımların artması beklenmektedir" diye konuştu. Milliyet'in sorularını yanıtlayan Maya, "KKTC, gayrimenkul piyasası açısından yatırımın hızlandığı, dikkat çeken bir bölge olarak ön plana çıkıyor" diye konuştu.  Güney Kıbrıs'ta emlak fiyatlarının Kuzey Kıbrıs'tan daha yüksek olduğunu anlatan Maya, "Çözüm sonrasında Kuzey Kıbrıs'taki emlak fiyatlarının yükseleceğine" dikkat çekti. Maya, "Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’ta yer alan emlak fiyatlarının dengeye gelmesiyle birlikte günümüzde yapılacak yatırımların oldukça karlı olabileceğini düşünüyoruz" dedi. İşte Maya'nın açıklamalarının ana hatları; 


Üniversite öğrencileri


"Son yıllarda artış gösteren inşaat faaliyetleri ve talep doğrultusunda gayrimenkul piyasasındaki avantajlar ve fırsatlar yatırımcılar tarafından daha çok merak edilip araştırılıyor. KKTC, 2013 sayımlarına göre 286.257 nüfusa sahip olup bunun önemli bir kısmını öğrenciler oluşturuyor. KKTC’de mevcut durumda ise yaklaşık 85.000 üniversite öğrencisi bulunuyor. İstanbul ile üniversite ve üstü öğrenci nüfusu kıyasladığımızda; İstanbul nüfusunun yaklaşık yüzde 5’i iken bu oran Kıbrıs’ta yüzde 30 olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite yatırımlarındaki artış, Ada’da özellikle küçük alanlı dairelere olan talebin de artmasına neden oluyor."


'Türk malı daha pahalı'


"KKTC gayrimenkul ve mülkiyet konularında ‘koçan türü’ ön plana çıkıyor" diye konuşan Maya, "Türk Malı, Tahsis ya da Eşdeğer olmak üzere üç farklı koçan türü bulunan KKTC’de tüm resmi kurumlarda böyle bir ayrımın olmadığı, KKTC’nin bir bütün olduğu söylenmekle birlikte, piyasa araştırmalarında koçan türünün önem kazandığı görülüyor ve fiyatlar bu detaya göre değişkenlik gösteriyor" diye konuştu. Piyasada en değerli koçan Türk Malı'nın olduğunu kaydeden TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin yeni Genel Müdürü Yanal, "Türk Malı koçanlar Tahsis ya da Eşdeğer koçana göre yüzde 20 yüzde 30 daha değerli olduğunu söyleyebiliriz. Adada çözümün olacağına dair inancın artmasıyla birlikte koçan türündeki farklılıkların eskiye nazaran daha az etki ettiği gözlemleniyor" şeklinde konuştu.


Dönüş süresi daha kısa


KKTC'deki gayrimenkul yatırımları için en dikkat çekici hususun yatırımların geri dönüş süresinin kısa olmasının olduğunu ifade eden Maya şöyle devam etti; "KKTC genelinde konut yatırımları 12-14 yıl arasında geri dönüş sağlıyor. Bu süre İstanbul genelinde ortalama benzer nitelikteki konutlar için 18-22 yıl arasında değişebilmekte, İstanbul’da markalı konut projelerinde ise geri dönüş süresi 25 yıla kadar çıkabilmektedir. Bunun dışında çözüm beklentisi ve akabinde beklenen değer artışları, vergilerin daha düşük olması gibi avantajlar da Kıbrıs’ta emlak alımını olumlu kılan etkenler arasında değerlendirilebilir."


'T.C'liler tek konut alıyor'


Maya son olarak şunları ekledi; "KKTC’de mevcut satışlar her ne kadar hız kazansa da döviz üzerinden satışların yapılması, T.C vatandaşlarının yabancı statüsünde olması ve yabancıların gayrimenkul edinimine ilişkin sınırlamalar satış süreçlerinde önemli noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte ada nüfusunun konut satışlarına yönelik yeterli talebi oluşturamaması da dikkate alındığında T.C vatandaşlarının gayrimenkul alımları için İçişleri Bakanlığı’ndan izin almasına yönelik prosedürlerin azaltılması ve sürenin 1 yıldan 1-2 aya düşürülmesi olumlu katkı sağladı. Ancak halen T.C uyruklu vatandaşlar tek konut alabiliyor. "


Milliyet



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri