19 / 04 / 2024

Kira artışında yasal oran nedir?

 Kira artışında yasal oran nedir?

Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor.Ancak yapılacak zam istenilen oranda olmuyor. Peki kira artışında yasal oran nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Kira artışında yasal oran nedir?

Mal sahibi ile kiracı arasından yapılan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, sözleşme bitiminde kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Mal sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranda oluyor.  Peki kira artışında yasal oran nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Yasal yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu 'nda belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira artışı oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor.


"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor."


Yasal kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.

İşyeri kira zammı Mayıs 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com