20 / 04 / 2024

Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Kiracının kullandığı taşınmaz için ödemek ile yükümlü olduğu kira bedeline, kira döneminin yenilenmesi halinde yıllık zam uygulanıyor. Peki kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?


Kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?

Mesken ve dükkan kiralamaları, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre yapılıyor. Gayrimenkul sahibi ile kiracının hakları; taraflar arasındaki imzalanan kira sözleşmesinin esasları bu kanun ile açıklanıyor.

Kanuna göre, yeni kira döneminde mal sahibi kiracıya zam yapabiliyor.Peki "kira artışında hangi enflasyon oranı alınır?" diyorsanız işte yanıtı..

Meskenlerde ÜFE( Üretici Fiyat Endeksi) oranlarına göre kira artışı yapılırken, işyerlerinde sözleşmede belirtilen esaslara göre kira artışı yapılıyor.

Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları ise her ay TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanıyor.

Borçlar Kanununda belirtilmemesine karşın kira artış hesabında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği, yine Türkiye İstatistik kurumu tarafından hazırlanan rehberde belirtiliyor. Buna göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki senenin aynı ayına göre değişim oranının kira artış hesaplamalarında kullanılması gerekiyor.

İşyeri kira artışı neye göre yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com