16 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımlarına yeni düzen!

 Kentsel dönüşüm kira yardımlarına yeni düzen!

İnşaat sektöründe yeni döneme girilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifinde bir çok yenilik bulunuyor. Teklifte kentsel dönüşüm kira yardımlarının da kapsamı genişletiliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat sektöründe yepyeni düzenlemelere imza atacak. Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifine göre dönüşümde kira yardımı kapsamı genişleyecek. 


Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre dönüşüm alanlarında mağduriyetlerin önlenmesi için kira yardımlarında ikamet zorunluluğu kaldırılacak ve ikamet zorunluluğu aranmayacak. Mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaş da kira ve kredi desteğinden faydalanma şansına sahip olacak. İşte yapılacak olan düzenlemeler;


1-) Belediyelerin İller Bankası'ndan kentsel dönüşüm için kullanacağı kredilere faiz desteği verilecek.

2-) Kentsel dönüşümde kira yardımı almak için ikamet zorunluluğu aranmayacak.

3-) Dönüşümde mevcut inşaat alanının 1.5 katından fazla olan yeni inşaat alanı için belediyeler harç alacak.

4-) Dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı sağlanacak.

5-) Maliklerin üçte iki çoğunlukla aldıkları karara katılmayanların hisselerinin anlaşan diğer maliklerce satın alınmak istenmemesi halinde bu hisseler bakanlıkça satın alınacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5-5.5 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini dile getirirken, "2025'te 7.5 milyon yapıya ulaşıyor. Bizim bunları bir an önce dönüştürmemiz şart. Geçmişte yüksek binalar ihtiyaçtı ama bugün baktığımızda şehirlerimizin silüetini bozan, bilhassa kentsel dönüşümde, yüksek binaları biz istemiyoruz" dedi. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığı 2012'den beri yaklaşık 550 bin konutun dönüşümünün sağlandığını anlatan Kurum, "Kentsel dönüşümde stratejimiz şu, imar artışı olmayacak, olacaksa da yüzde 20-25'i geçmeyecek" dedi.