Seba İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Keçeli, inşaat sektörüne sonradan giren yatırımcıların piyasada dengeleri bozduğunu ileri sürdü. Seba İnşaat yüze yakın projede 1 milyon metrekare alan teslim etti.
Bu yıl 20. yılını kutlayan Seba İnşaat yüze yakın projede 1 milyon metrekare alan teslim etti. İstanbul ve Bodrum’da, merkezi lokasyonlarda lüks konut, ofis ve otel projeleri inşa eden şirket 2016 planını da hazırladı. Geçen yıl Ayazağa’da Seba Office Boulevard projesine başlayan şirket, aynı bölgede konut yatırımlarına da hazırlanıyor. Kağıthane’ye bağlı Ayazağa bölgesinin yanı sıra Ulus ve Tarabya’da yeni projeler planlayan şirket Bodrum’da da 2 yeni yazlık ev projesi geliştirecek. Dolapdere ve Karaköy’de otel projeleri süren Seba İnşaat, İstanbul ve Uludağ’da da devre tatil yatırımları planlıyor.
SANAYİCİ ARSADAN KAZANDI
Bugüne kadar inşaatlarını ağırlıklı olarak kendi arsalarında yaptıklarını belirten Keçeli, artık kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı modellerini de değerlendirdiklerini söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında haftada ortalama 5 teklif aldıklarını belirten Keçeli, inşaat sektörüne sonradan giren kişilerin dengeleri bozmasından şikayetçi. “Bana göre herkes en iyi bildiği işi yapmalı” diyen Keçeli, sektör tecrübesi olmayan yeni müteahhitlerin arsa sahipleri ile yaptıklarını anlaşmaları eleştirdi. Keçeli, “Biz arsa sahibine yüzde 50 diyoruz, biri gelip yüzde 60 ve 10 milyon dolar öneriyor. O arsada yapılacak inşaat alanı belli. Bu rakamlarla işin olması imkansız. Sektördeki yeni oyuncuları da yanlarında olan ve bu işi bilmeyen kişiler yakıyor. Sonra hem o kişi zarar ediyor hem de bizi işimizden ediyorlar” dedi.
Kağıthane’de yatırıma devam
Keçeli, ofis sitesi olarak tasarladıkları projede yaşamın 2017 yazında başlayacağını söyledi. Index Grup’un arsası üzerinde hayata geçen projede ofislerin yarısını sattıklarını belirten Keçeli, bölgeye güvenlerinin tam olduğunu ifade etti. Aynı bölgede 2 konut projesi için hazırlandıklarını söyleyen Keçeli, “3 projenin satış değeri yaklaşık 700 milyon dolar olacak” dedi.
Esnaf olmak gerek
İnşaat sektöründe kurumsallık olmadığını belirten Nedim Keçeli, “İnşaatta kurumsallık olsa bugün büyük holdingler de bu işi başarabilirdi. Ben 24 yaşındayken Türkiye’nin ünlü bir şirketinin başkanı beni çağırdı ve sordu ’Biz Levent’te ev satamıyoruz, sen nasıl İstinye’de satabiliyorsun?’ Şöyle yanıt verdim; Size gelince biz kurumsalız indirim yapamayız, vade yapamayız diyorsunuz. Alıcı 1 milyon dolar verecek 995 bin dolar olmuyor. Bana gelip 900 bin dolar olur mu derse hayırlı olsun diyorum. Yani bu iş kurumsallıktan çok esnaflık işi” diye konuştu.
Pazarı araştırdı
Ayazağa’daki projeye başlamadan önce pazar araştırması yaptıklarını belirten Keçeli, “İstanbul’da plaza ve iş merkezlerindeki ofislerin yüzde 10’u 250 metrekare ve altında. Yüzde 90’ı daha büyük. Oysa talep tam tersi.Bu nedenle insanlar apartmanlara yöneliyor. Bunu görünce ofis büyüklülerini 120 metrekareden başlattık” dedi. Maslak’ta cadde üstü bir ofisin metrekare satış fiyatının 10-12 bin dolar olduğunu belirten Keçeli, Ayazağa’da ve kendi projelerinde fiyatların 3 bin 500 dolardan başladığını söyledi.
Hürriyet
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler