19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe güven endeksi yüzde 1.2 oranında artış gösterdi!

İnşaat sektöründe güven endeksi yüzde 1.2 oranında artış gösterdi!

Sektörel güven endeksleri, mayısta aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1.4 azaldı; perakende ticaret sektöründe yüzde 0.6, inşaat sektöründe yüzde 1.2 arttı...


Sektörel güven endeksleri, mayısta aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1.4 azaldı; perakende ticaret sektöründe yüzde 0.6, inşaat sektöründe yüzde 1.2 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış Sektörel Güven Endeksleri'ni yayımladı.


Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi mayısta yüzde 1,4 azaldı. Bu yılın nisan ayında 98,5 olan hizmet sektörü güven endeksi 97,2'ye geriledi. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son 3 aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki yüzde1'lik ve son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki yüzde 2,8'lik ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi değerlendirmesindeki yüzde 0,4'lük kötüleşmeden kaynaklandı.


Perakendede güven arttı  


Mayıs ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.6 arttı. Nisan ayında 103.1 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 103.6 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksindeki yüzde 0.2'lik ve mevcut mal stok seviyesi alt endeksindeki yüzde 3.2'lik iyileşmeden kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.5 azaldı.


İnşaat sektörü güven endeksi arttı


İnşaat sektörü güven endeksi mayısta yüzde 1.2 arttı. Bu yılın nisan ayında 78.3 olan inşaat sektörü güven endeksi 79.2 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksindeki yüzde 5.7'lik iyileşmeden kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.8 düştü.


Dünya Gazetesi