29 / 03 / 2024

Hakan Erilkun: Önümüzdeki 5 yılda yatırımlar emlağa yönelecek!

 Hakan Erilkun: Önümüzdeki 5 yılda yatırımlar emlağa yönelecek!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, piyasanın likidite sorununu aşmasını sağlayacak konut desteği uygulamasıyla alıcıların planlamalarının hız kazanacağını belirterek, “önümüzdeki 5 yılda yatırımların emlağa kesintisiz yönelmesi söz konusu olacaktır” dedi.


Hükümetin yeni uygulamasıyla beraber konut almak için para biriktirenlere devlet eli uzatılacak. Bu uygulama ile devlet, konut almak isteyene yüzde 15 oranında geri ödemesiz bir yardımda bulunacak. Uygulamanın yalnızca bu yıl değil gelecek 5 yıllık dönemde de hem inşaat hem emlak sektörüne inanılmaz bir ivme katacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, piyasanın likidite sorununu aşmasını sağlayacak bu uygulamayla alıcıların planlamalarının hız kazanacağını belirterek, “önümüzdeki 5 yılda yatırımların emlağa kesintisiz yönelmesi söz konusu olacaktır” dedi.

 

Konut satın almak isteyenler, peşinat bedelini denkleştirdiklerinde devlet biriktirdikleri paranın yüzde 15’i oranında ek yardımda bulunacak. Geri ödemesiz yapılacak bu yardım için vatandaşın Konut Birikim adı altında bir hesap açtırması ve 5 yıl süreyle bu hesaba düzenli ödeme yapması gerekiyor.

 

Tüketici Açısından Çok Olumlu

Devletin bu yeni uygulamasının bir yandan gelir-harcama – yatırım bağını net şekilde takip etme ve sektörü bu doğrultuda daha rahat yönlendirebilme olanağı sağlayacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Emlak sektöründe tüm girişimlere rağmen hala kayıtsızlık, vergi eksiği söz konusu. Dolayısıyla kamu kanadındaki yeni uygulamayla emlağa yapılan yatırımların daha net görülmesi, hem de ekonominin temel itici gücü olan emlak sektörünün yıllık dönemsel planlamalarla değil en az 5 yıllık uzun vadeli planlamalarla yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’de emlak arzı emlak talebinin halen çok gerisinde kalmakta, bu nedenle emlak fiyatları geometrik bir hızla artmaktadır. Birikimlerin yönleneceği en doğru kanal olan emlak yatırımlarını bu nedenle teşvik etmek gerekmektedir. Vatandaşın birikimini yönlendireceği faiz gibi kanalların dönemi maalesef sona erdi. Çünkü Türkiye ekonomisinde paradan para kazanma dönemi kapandı. Artık üretim ve yatırım dönemi. İşte bu üretim ve yatırımı yapabilmek için de bunu teşvik eden en önemli unsur birikime devlet desteği olacaktır. Piyasanın likidite sorununu aşmasını sağlayacak bu uygulamayla alıcıların planlamaları hız kazanacak. Önümüzdeki 5 yılda yatırımların emlağa kesintisiz yönelmesi söz konusu olacaktır’