19 / 03 / 2024

Yabancı yatırımcıya proje zorunluluğu!

 Yabancı yatırımcıya proje zorunluluğu!

2014'te geçen yıla oranla yüzde 70'e yakın artışın yaşandığı yabancıya emlak satışında rekor seviyeye ulaşıldı. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun:"2 yıl içinde ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunma zorunluluğu getirildi. Aksi halde devletin arsayı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor."


2014'te geçen yıla oranla yüzde 70'e yakın artışın yaşandığı yabancıya emlak satışında rekor seviyeye ulaşıldı. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Tapu Kanunu'nda yer alan, yabancıya arsa ve arazi gibi taşınmazların satışında uygulanan 'proje üretme zorunluluğu'nun orta ve uzun vadede büyük bir sıkıntı yaratacağına dikkat çekiyor. Hakan Erilkun, kanunla ilgili şunları söyledi: "Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere, satın aldıkları arsa ve arazi gibi yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içinde ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunma zorunluluğu getirildi. Aksi halde devletin arsayı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor." 


KAYBETME RİSKİ VAR 


Pek çok emlak firmasının, satış yapacakları yabancı müşterilere bu önemli detay konusunda bilgi vermediğini belirten Erilkun, şöyle devam etti: "Yabancıların, 2 yıllık süre içinde sahip oldukları arsaya ilişkin proje üreterek bakanlığın onayına sunması gerektiğinin anlatılması gerekiyor. Bilgilendirilmemesi halinde yabancılar bu yatırımlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak. Bu da ülke ekonomisine duyulan güvenin ortadan kalkmasına neden olacaktır."


Seda Tabak / Sabah