24 / 11 / 2024

Gayrimenkul fiyatları zamlanacak mı?

Gayrimenkul fiyatları zamlanacak mı?

Konutta indirim beklentisi içine girenlere konut üreticilerinden kötü haber geldi. Şu anda kurdan kaynaklı maliyet artışını fiyatlarına yansıtmayan gayrimenkul sektörünün, nisandan itibaren fiyatlara yüzde 10 ile 15 arasında zam yapacağı dile getiriliyor.


Sektörün geneline hakim olan durgunluğun seçim sonrasında aşılacağı beklentisi güçlenirken, gayrimenkulcüler satışa çıkaracakları yeni projelerini de bu dönem sonrasına bıraktı. Ancak konutta indirim beklentisi içine girenlere konut üreticilerinden kötü haber geldi. Şu anda kurdan kaynaklı maliyet artışını fiyatlarına yansıtmayan gayrimenkul sektörünün, nisandan itibaren fiyatlara yüzde 10 ile 15 arasında zam yapacağı dile getiriliyor.


Yaşanan ortamdan dolayı firmaların proje başlangıçlarını bile seçim sonrasına ertelediğini aktaran Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) Başkan Yardımcısı ve Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, sektörün bir süre daha yatay bir seyir izleyeceğini, bu sürecin de seçimlerin yapılacağı 30 Mart sonuna kadar devam edeceğini ifade etti. Fiyatların enflasyona paralel ve maliyet kaynaklı olarak yükselmesinin beklendiğini anlatan Gökkkaya, fiyatların yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 10 le 15 arasında artmasının beklendiğini söyledi. Yüzde 1 KDV avantajı ve teslimlerin itici güç olması nedeniyle 2013’ün sektör için iyi geçtiğini aktaran Işık, bu yılı ise sektörün yüzde 3 gibi bir büyümeyle kapatmasını beklediklerini anlattı. Bu yıl özellikle yerinde yapılan dönüşümle birlikte mahalle müteahhitliği kavramının tekrar devreye girebileceğine dikkat çeken Gökkaya, “Bu nedenle küçük projelerin satış oranında yeniden bir yükseliş olabilir” dedi.


Fiyatlar geri gelmez


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Dumankaya ise, 17 Aralık sürecinden sonra Türk halkının en fazla duyarlı olduğu döviz ve faizde yükseliş yaşandığını belirterek, “Bu dönemde satışlarımız azalmadı. Çünkü döviz artışından yararlanmak isteyen yabancıların alımlarında artış oldu. Normalde yüzde 15’lerde olan yabancı alım oranı ocak ayında yüzde 35’e çıktı. Yani yerlinin yerini yabancı alıcılar doldurdu” dedi. “Ancak şubat ayında sektörün durumu netleşecek” diyen Dumankaya, markalı konutların geleceğinde bir sıkıntı görmediğini aktararak, “Fiyatlar da geri gelmez. Aksine küçük küçük de olsa artışlar olacak” yorumunu yaptı. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faizdeki artışı firma olarak karlarından absorbe etme yoluna gittiklerini söyledi.

Kampanyalarla, anlaşmalarla faiz oranlarını tüketici için bir fırsat olarak sunmaya devam edeceklerini kaydeden Kabadayı, fiyatlarda ise düşüş beklenmenin doğru olmadığını artan maliyetler nedeniyle nisan-mayıs gibi gayrimenkulde fiyatların yüzde 5 la 10 arasında artacağını kaydetti. Kabadayı, inşaatın bu yılı 2013 gibi bir büyümeyle tamamlamasını beklediklerini söyledi.


Tüketici daha seçici davranıyor


Bu tür karışık dönemlerde sektöre yansımalar yaşansa da markalı konutlara olan güvenin daha da arttığını dile getiren Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, “Türkiye’de her yıl 700-800 bin konut yapılması gerekiyor.  Sadece  İstanbul’da her yıl 120 bin nikah kıyılıyor. Bu da yeni konuta ihtiyacını ortaya koyuyor” dedi. Ancak bu süreçte tüketicinin daha seçici davrandığını aktaran Çelik, “Özellikle markalı konutu tercih ediyor. Bu nedenle satışlarımıza yansıyan belirgin bir şey olmadı” diye konuştu.


Dünya



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri