18 / 04 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm belirsizlik içinde!

Fikirtepe kentsel dönüşüm belirsizlik içinde!

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışmalarının yürütüldüğü Kadıköy Fikirtepe' de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın imar planlarını iptal etmesi nedeniyle dönüşümün durması, yurttaşları mağdur etti...


Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kentsel dönüşümün belirsizlik içinde olduğunu belirterek "Yıkılan evlerin yerine yenileri yapılamıyor. 2 yıldır bina sahiplerinin kiralarını ödeyen müteahhitler de kira ödemekten her an vazgeçebilir. Fikirtepe'de sosyal bir patlamanın eşiğindeyiz" dedi. 

Kadıköy'ün ilk yerleşim yerlerinden Fikirtepe Mahallesi, istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışması için pilot bölge olarak seçilmişti. Başkan Öztürk, gelişmeleri şöyle anlattı: "İBB, 4 yıl önce buraya bir plan çıkardı. Ada bazında 4.10'luk emsal verdi. 

Müteahhitler ile anlaşma oldu, yıkım başladı. Sonra İBB yüksekliği kesti, bahçe mesafelerini eksiltti. Planları kuşa çevirdi. 

Müteahhitler yeniden revize ettiler."" Bu planların da 2 yıl sonra iptal olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girdiğini kaydeden Öztürk "Bakanlık da dedi ki, 'Projeni getireceksin, beğeneceğim.' Yani kendi yaptığı plana uygun projeler istedi. Ama ne yetkili bir merci ne de ofis açtı. Tam bir belirsizlik hâkim. 

Bölgenin üçte biri yıkıldı, ama yeni evler yapılamıyor. Yurttaş zorda" diye konuştu. 


Cumhuriyet



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler