19 / 04 / 2024

Ev sahiplerine müjde! Vergi borçları siliniyor!

 Ev sahiplerine müjde! Vergi borçları siliniyor!

Yeni yasayla hayata geçirilecek olan matrah artırımında ev sahipleri de yararlanabilecek. İşte matrah artırımının detayları...


Milyonlarca ev sahibinin beklediği müjde geldi. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; yeni yasayla matrah artırımı ile ev sahiplerinin vergi borçları silinecek. 


Hazine ve Maliye Bakanlığı, söz konusu yasaya yönelik açıklamalarda bulundu. Yeni yasaya göre;  borç ödemelerinde 2 indirim uygulanacak. Vergiler 30 Eylül'e kadar tamamiyle kapatılabilinecek. Bu taksitler Eylül ayından itibaren ikişer taksitle olmak üzere 6 taksitte ödenecek. Matrah veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin peşin ödenmesi durumunda katsayı yapılmayacak bu vergilerde yüzde 10 indirim yapılacak faizin yerine gelen Yİ-ÜFE miktarın da yüzde 90'ı iptal olacak.


Matrah artıran ceza almayacak

Vergi mükellefleri düzenlemeden geriye dönük 5 sene gelir ve kurumlar vergisini, KDV'yi, bazı gelir stopaj ve kurumlar stopaj vergilerini yükselterek faydalanabilecek. Geçmiş senelere yönelik matrah affı başvurusu yapan mükellefler, 2016 senesi için yüzde 35, 2017 için yüzde 30, 2018 için yüzde 25, 2019 için yüzde 20 ve 2020 için yüzde 15 oranında matrah artırımları durumunda inceleme yapılmayacak.


Hesaplama nasıl olacak?

Matrah artırımında parasal ve oransal sınır bulunacak. Düzenleme kapsamında yalnızca kira geliri elde edenler imkandan faydalanabilecek. Örnek vermek gerekirse  2016 senesinde kira alan bunun beyanında bulunmayan mükellef yapılandırma dahilinde o sene için asgari matrah tutarı olan 9 bin 400 lira üzerinden yüzde 20 ödeme yapacak Ödenen vergi bin 880 lira olacak.