23 / 04 / 2024

Ev almak için en uygun zaman!

Ev almak için en uygun zaman!

Gayrimenkulün her zaman kazandırdığını söyleyen uzmanlar, ev almak için en uygun zaman olduğunu belirtiyor. Demir ve çimentoda maliyetlerin artması, konut fiyatlarına yüzde 35 artış olarak yansıması bekleniyor.


İnşaat ve gayrimenkulde yaşanan sıkıntılar hazır beton sektörünü olumsuz etkiledi. Maliyetlerin yükselmesiyle konut fiyatlarının yüzde 30 artması bekleniyor. İşte Bursa Haber Gazetesi'nden Nadir Tülek'in haberi...


Aslında bu günler konut almanın tam zamanı. Tabii ki parası olan için. Hani bu fırsat kaçmaz desek yeridir. Şöyle başlayalım…


İnşaatın başlangıcı elbette mimari proje olmakla birlikte kullanılan esas malzemeler anlamında demir ve çimento desek sanırım yanlış olmaz.


Önce bu iki sektörün durumuna ve temsilcilerinin söylediklerine bakalım…


İnşaat ve gayrimenkulde yaşanan sıkıntılar hazır beton sektörünü olumsuz etkiledi. Türkiye Hazır Beton'un bir yetkilisi, “Kamu ve özel sektör projelerinde yavaşlama ile sektörde işlerin durma noktasına geldiğini ifade ediyor. Müteahhitler yeni bina inşa etmek yerine mevcut stoklarını satmaya çalışıyorlar. Sektördeki bu durgunluk hazır beton firmalarını da olumsuz etkiliyor. Ufak çaplı birçok bölgesel firma kapanırken, büyük firmalar ise kapasite düşürdü” değerlendirmesinde bulundu.


Bu değerlendirme bir kenarda dursun.


Şimdi de demir çelik sektörüne bakalım…

Türkiye'nin ham demir çelik üretimi yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 artarak 28 bin ton olarak gerçekleşmiş. Üretimdeki yavaşlamada inşaat sektöründe kullanılan uzun ürünlerin tüketimindeki azalış önemli rol oynamış. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada yılın ilk yarısında üretiminde artış yaşandığı, ikinci yarının başında itibaren ise üretimde duraklama gözlendiği ifade edilmiş. Eylül ayında üretimin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 azaldığı ifade edilen açıklamada nihai mamul tüketimi açısından bakıldığında ise Eylül'de yıllık bazda yüzde 37.5 gerileme görüldüğüne dikkat çekilmiş.

Bu açıklama da diğer kenarda dursun.


Bir de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından İnşaat Maliyet Endeksi ne bir göz atalım…


Son olarak açıklanan Ağustos ayı verileri itibariyle, İnşaat Maliyet Endeksi bu yılın Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.36 oranında artmış. Son 1 yılda malzeme endeksi yüzde 41, işçilik endeksi ise yüzde 17 oranında artış göstermiş.


Yukarıdaki şöyle toparlarsak…


Demek ki, inşaat sektörünün iki ana girdisi olan demir ve çimentoda durum iyi değil ve bundan sonra inşa edilecek yapılarda girdi maliyeti (şimdilik Ağustos ayı verisi elimizde olduğu için) en az yüzde 35 artacak.


Buna bir de yine TÜİK’in açıkladığı konut satışlarındaki azalma eklendiğinde, bir başka ifadeyle elde hazır satılmayı ve nakde çevrilmeyi bekleyen konut varlığı eklenince, işte konut almanın tam zamanı…


Yani, konuta bugünden yatırım yapanlar gelecekte daha kazançlı olacaklar…



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler