Meclisten geçen yeni vergi reform paketine göre 5 milyon TL’den değerli konutlar için ‘Değerli Konut Vergisi’ alınacak. Peki, değerli konut vergisini kimler ödeyecek? Vergi oranları nasıl belirleniyor? İşte tüm merak edilenler...
Meclisten geçen yeni vergi reform paketi kapsamında yer alan tasarı kapsamında 5 milyon TL’den değerli konutlar için emlak vergilerine ilave olarak ‘Değerli Konut Vergisi’ de eklendi.
KONUT DEĞERİNİ KİM BELİRLEYECEK?
Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü veya yetkilendiilen değerlendirmeme şirketlerince yapılacak. Yasa teklifinde Gayrimenkullerin değerinin; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ilan edileceği ve ilgilisine ayrıca tebliğ edileceği kaydediliyor.
Bu karar için 15 gün içerisinde itiraz hakkı veriliyor. İtiraz hakkı kullananlar için tekrar 15 gün içinde değerlendirilip sonuçlandırılması ve kesinleşen değerin yine ilan edileceği ve ilgilisine tebliğ edilmesi gerekiyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bir değerin açıklanmaması halinde ise bina emlak vergi değeri esas alınıp vergilendirme işlemleri yapılıyor.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MÜKELLEFİYETİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Mülkün, emlak vergisine esas değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce en az 5 milyon olarak belirlenmesiyle izlenen yıl itibariyle mükellefiyet başlayacak.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ORANLARI
Değerli konut vergisi için 3 kademe ön görüldü. Bu kapsamda;
5 milyon TL ile 7, 5 milyon TL arasında değerde ise Binde 3
7.500.001 TL ile 10 milyon TL arasında bir değerde ise Binde 6
10.000.001 TL’yi aşan bir değerde ise Binde 10 olarak açıklandı.