23 / 04 / 2024

Bakan Zeybekçi inşaat sektörüyle bir araya geldi!

Bakan Zeybekçi inşaat sektörüyle bir araya geldi!

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve 8 bakanın katıldığı zirveyle tüm istek ve sorunlarını dile getiren inşaat sektörü, dün de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya gelerek yine sektörün sorunlarını masaya yatırdılar.



Pek çok sektör temsilcisi sorunlarını aktarmak için Hükümet’ten randevu beklerken, sanayici teşvik isterken inşaatçılar bir hafta arayla taleplerini uzun uzun anlatma fırsatını yakaladılar. İşte konuşulanlar...


 Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) yetkilileriyle bir araya gelip, beklentilerini dinledi.


Çalıştay düzenlenecek

 

Sektör temsilcileri, Hükümet ile ilişkisini koparmayarak, inşaat, konut satışı, vergiler ve yabancıya satış konularındaki talaplerinin takipçisi olmaya devam ediyor. 27 Ocak Salı günü düzenlenen İnşaat Sektörü Zirvesi milat olarak kabul edilmiş ve ilk kez bir sektör adına bu kadar kapsamlı bir toplantı düzenlenmişti. Başbakan Davutoğlu, sektörle ilgili 8 bakanını müteahhitlerle bir araya getirmiş, talepler kapsamlı bir şekilde konuşulmuştu.  Bu zirvede birçok konuda düzenleme sözü alan sektör temsilcileri, sıcağı sıcağına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den de randevu aldı ve dün bir araya geldi. Bu toplantının gündeminde de zirvede konuşulan konular oldu. Sektör, hükümetle olan bağlantısını koparmama niyetinde. Önümüzdeki günlerde 5 bakanlık ve sektörün bir araya geleceği yeni bir çalıştay hazırlığı olduğu öğrenildi.

 

Sanayi ve otomotiv gibi ekonomide büyük paya sahip olan sektörler hükümetten destek beklerken, 2015’te inşaat sektörü gündeme oturdu. GSYH’ya yüzde 6 katkı sağlayan inşaat sektörü, lokomotif sektör olarak kabul ediliyor. İnşaat, bu özelliğinden dolayı hükümetten de büyük destek görüyor ve adeta diğer sektörlere “kıskananlar çatlasın” mesajı veriyor.

 

Sık sık toplanacağız

 

TOPLANTI öncesinde konuşan Bakan Nihat Zeybekci de, müteahhitlik ve konut sektörünün kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, sektör temsilcileri ile sık sık biraraya geldiklerini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile inşaat sektörü temsilcilerinin yaptığı toplantının son derece pozitif geçtiğine değinen Zeybekci, bu toplantıları daha sık gerçekleştireceklerini dile getirdi.

 

İhracatçı oluyorlar

 

EKONOMİ Bakanı Zeybekci ile düzenlenen toplantıda yabancıya konut satışının geçen yıl 4 milyar doları aştığını vurgulayan sektör temsilcileri, satışların ihracat sayılmasını ve ihracatçıya verilen fuar ve desteklerin kendilerine verilmesini istedi.

 

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz, toplantının çok verimli geçtiğini belirterek, “Yabancıya satış ve ihracat konusunu dile getirdik. Geçen yıl yabancıya 4 milyar doları aşkın satış yapıldı. Bunu yıllık 15 milyar dolar seviyesine çok kolay çıkarabiliriz. Bunun için de tanıtımlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak bir müdürlük kurmasını talep ettik. Bu müdürlük, bize hedef ülkeler belirlesin ve bu ülkelerde Türkiye’yi tanıtalım. Konut geliştirileri de bu ülkelerde tanıtım ofisleri açsın. Ofis açan ve fuarlara katılanlara da destek verilsin istedik” diye konuştu. Toplantıda, İnşaat Sektörü Zirvesi’nde konuşulan konular da gündeme geldi. Bakan Zeybekci ile imar planlarının müktesap hak sayılması, yeni Tüketici Yasası’ndaki bazı maddelerin değiştirilmesi, KDV oranının yüzde 18’den aşağı çekilmesi talepleri de yeniden görüşüldü.



Meltem Kara / Vatan