19 / 04 / 2024

2014 yılında 956 bin konuttan 649 bin 341'i satılabildi!

 2014 yılında 956 bin konuttan 649 bin 341'i satılabildi!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2013 ile 2014'ün ilk üç ayı arasında konut piyasasına 956 bin yeni konut girdi. İnşaat sektörünün oyuncuları konutun ulaşılabilmesi için faizlerin düşmesini istedi.



İnşaat sektörünün oyuncuları konutun ulaşılabilmesi için faizlerin düşmesini ve vergi son 15 ayda inşa edilen her üç konuttan birinin elde kalması konutta balon tartışmalarını alevlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2013 ile 2014'ün ilk üç ayı arasında konut piyasasına 956 bin yeni konut girdi. 


Bu dairelerin 649 bin 341'i satılırken 306 bin 509 yeni konut alıcı bulamadı. Toplam konut stoku 1 milyon adetin üzerine çıktı. Sektörün oyuncularına göre doğru lokasyonda, doğru projeler geliştirip doğru fiyatlama ile satışa sunan inşaat şirketleri için sorun yok ancak eğer oluşan stok 2-3 yıl içerisinde eritilmezse o zaman sıkıntı başlayacak. 


'Kriz kahini' uyardı Kriz kahini olarak ünlenen ekonomist Nouriel Roubini de aralarında Türkiye'nin olduğu 18 ülke için kriz uyarısı yapıyor. Tam bir konut balonu değilse de köpüklerime işaretlerinin görüldüğünü söyleyen Roubini, Türkiye'de bu durumun büyük kent merkezlerinde belirdiğini söylüyor. 

İşi bilmeyen artırıyor 


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: Konut satışlarında veya kredilerinde bir balon yok. Evet, hedef kitlesi belli olmayan çok fazla konut üretiliyor. 'Balon' ancak bu tip projelerde olabilir. Bu tip projeleri sektörü bilmeyenler tarafından yapılıyor. Bunların payı yüzde 20'yi geçmez. Markalı konutlarda sorun yok. 

Nitelikli konut yapılmalı.


Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: Konutta bir arz fazlası olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de doğru projeler geliştirdiğinizde satış problemiyle karşılaşmanız gibi bir durum yok. Türkiye'nin değişen yaşam tarzıyla birlikte, evlenenler gençler ve ayrı oturmak isteyen gelen göçlerle birlikte oluşan konut talebini şuan karşılayamıyoruz. Sorun bölgesel bazda 


Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer özyurt: Türkiye'de her yıl 600 bin konuta ihtiyaç var. Bunun dışında yatırım amaçlı konut alan pek çok insan var. Ayrıca sektörde yabancı talebi de çok fazla. Rakamlar bunu gösterirken ben konutta bir arz fazlası ya da balon riski t er olduğuna inanmıyorum. BölgeT® sel bazda satış sorunu olan yerler ve firmalar olabilir. 


Selimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hızır Selimoğlu: Gelen rakamlar talebe uygun arzın olmadığım gösteriyor. Kredi faiz oranlarının düşmesi, daha cazip ödeme seçeneklerinin sunulması ve yabancıya satışın hızlanması halinde bahsi geçen arz fazlası olarak tabir edilen konutlar satılabilir. Firmaların cazip ödeme seçenekleri de konut satışlarını artırır. Konuta ulaşım zorlaşıyor 


Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik: Konutta balon yok ama arz fazlası var. Eğer oluşan konut stoku 2-3 yıl içinde eritilmezse asıl sıkıntı o zaman başlayacak. Tanıtılan konut projeleri ve sektöre yeni giren oyuncular yatırım iştahının sürdüğünü gösteriyor. Gayrimenkul alımını kolaylaştırmak için vergiler yeniden düzenlenmeli ve faiz düşürülmeli.  Faiz düşerse, satış artar.


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Yapılan konutlar gerçek hedef kitlesine hitap etmiyor. Bence şu anda bir balon yok. Faiz oranlarının yükselmesi, içinde bulunulan seçim ortamının etkisiyle bir yavaşlamaya girilmiş olabilir. Konut kredisi faiz oranlarının önümüzdeki döHam'ıt nemde düşmesi halinde bahsi DemİHHİjllk geçen stoklar eritilecektir. 


Sözcü 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler