29 / 03 / 2024

2013 yılında da en gözde yatırım aracı gayrimenkul oldu!

2013 yılında da en gözde yatırım aracı gayrimenkul oldu!

EVA Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık tarafından gayrimenkul sektöründe tercihlerin ne yönde geliştiğini belirlemek için yapılan ankette, gayrimenkulün 2013 yılında da en gözde yatırım aracı olduğu ortaya çıktı.



Kasım ayı sonunda yapılan ankete 1350 kişi katıldı. Katılanların yarısı üst düzey pozisyonlarda görev almakta olup, %76’sı hali hazırda konut sahibi.  Katılanların %60’ı ise, son bir sene içinde konut almış veya almayı düşünen kişilerden oluşmaktadır. 


Gayrimenkul satın almayı düşünenlerin %60’ı bunu yatırım aracı olarak düşünüyor

Katılımcıların %60’ının gayrimenkulü yatırım amacıyla satın almayı düşündüğü görülürken, %40’ının ise gayrimenkulü oturmak için tercih ettiği ortaya çıkıyor.


Ankette katılımcıların %69’unun konut sahibi olduğu halde yatırımını yine gayrimenkulden yana kullanacakları da göze çarpıyor. Gayrimenkul yatırımı alternatifini %9 ile nakitte kalma ve  %5 ile döviz alma tercihi izliyor. Bunları daha az yüzdelerle altın, borsa ve hazine bonosu takip ediyor. Ankette çıkan sonuçlara göre yatırım tercihi açısından repo en son sırada yer alıyor. 


Kredi kullanarak gayrimenkul almayı planlayanlar çoğunlukta

Ankete katılanlara yöneltilen “Gayrimenkul alımlarında kredi kullanmayı mı yoksa peşin ödemeyi mi tercih edersiniz?” sorusunun cevabı %77 ile kredi kullanarak tercih ederim oluyor. Gayrimenkul alımlarını peşin düşünenlerin oranı ise %23.


Lokasyon konut satın alırken yatırımcıların ilk tercihi 

Yatırımcıların konut satın alırken en fazla neye dikkat ettiği sorusunun cevabını ilk sıra ile lokasyon tercihi alıyor. Lokasyon %54 ile ilk tercih olarak yer alırken, bunu %13 ile sağlam olup olmaması, %12 ile fiyatı, %6 ile kimin inşaa ettiği , %6 ile markalı olması, %5 ile de sosyal tesisi bulunması izliyor.  Ankete göre konutun büyük alanlı olması ve mimarının kim olduğu ise yatırımcının en az dikkat ettiği kriterler olarak göze çarpıyor.


Yatırımcılar en çok 250 bin – 400 bin TL fiyat aralığındaki konutlara ilgi gösteriyor

Ankete katılanların %32’sinin en fazla ilgi duyduğu fiyat aralığı 250 bin- 400 bin TL değerindeki konutlar. Katılımcıların %15 ‘i 150 bin- 250 bin TL değerindeki konutlara, %14’ü 400 bin – 550 bin TL değerindeki konutlara, %13’ü 750 bin TL ve üzerindeki konutlara yatırım yapmayı düşünüyor.


Önümüzdeki 12 ayda piyasanın aynı kalacağı veya daha iyi olacağı görüşü hakim 

Ankete katılanların %36‘sı önümüzdeki 12 ayda konut piyasasında yükselme olacağını öngörürken, diğer %36‘sı ise piyasanın aynı kalacağını düşünüyor. Katılımcıların %24’ü piyasanın düşmesini beklerken, %4’ü ise bu konuda yorumsuz kalmayı tercih ediyor. Anketin geneline bakıldığında yatırımcıların piyasanın stabil olmasını veya daha olumlu bir yöne gitmesini beklediği görülüyor. 


Önümüzdeki 12 ayda konut kredisi oranları nasıl değişecek diye sorulduğunda ise;  yatırımcıların %36’sı finansman maliyetleri konusunda umutsuzken yani faizlerin yükseleceğini beklerken,  diğer %36’sı aynı kalacağı yani maliyetlerde bir değişiklik olmayacağı kanaatinde.  %22’lik bir kesim ise finansman maliyetlerinin azalmasını bekliyor. %6’ sının ise bu konuda yorumsuz olduğu görülüyor.