23 / 04 / 2024

Çamlıca Camii'nde sona gelindi!

Çamlıca Camii'nde sona gelindi!

Çamlıca Camii'nde sona gelindi. Temeli 6 Ağustos 2013 yılında atılan camide test için ilk sela okundu. Cami kubbe kemerlerinin iç kısmına takılan 220 metre boyunda "Fetih Suresi"yle dikkat çekiyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yapımına başlanan Çamlıca Camii'nde sona gelindi. 6 Ağustos 2013'te temeli atılan caminin yüzde 98'i tamamlandı. Camide bulunan 7 ton ağırlığındaki ana avize ışıklandırıldı. Ses sistemini test amacıyla sela okundu.



Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, çalışmaların büyük hızla devam ettiği camide halı döşeme işlemi 10 gün önce başlamıştı. Caminin içinde 17 bin metrekarelik alan tamamen deseni Çamlıca Camii için tasarlanan özel yapım halı ile kaplanacak.


Halının altında elektrikli ısıtma sistemi olacak ve halının desenlerinin birbiriyle uyumlu olması için döşeme işlemine dev kubbenin altından başlanırken işlemin büyük bölümü bitti. Bir kaç gün içinde halı döşeme işlemenin de tamamlanması amaçlanıyor.


Çamlıca Camii


Ses sistemi testleri sela okunarak yapıldı. Testlerin gün boyunca devam etmesi planlanıyor. Caminin dev kolonlarına yerleştirilen özel hoparlörlerle caminin içinde her köşede ölçümler yapılarak sesin eşit olarak her yere ulaşması planlanıyor.


Daha önceden Çamlıca Camii'nin dev kubbesinin altında bulunan 7 ton ağırlığında 3 kattan meydana gelen dev avizede ışıklandırıldı. İç içe geçmiş halkalar şeklinde olan dev avizenin en geniş bölümü 32 metre çapında, diğer halkalar ise 24 ve 16 metre çapında.


Çamlıca Camii

 

İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "6 Ağustos 2013 tarihinde temeli attık. Bugün 14 Kasım 2018 ayağımızda çoraplar halının üzerindeyiz. Çok keyif verici çok sevinçli bir an yaşıyoruz. Camimizin içinde artık ses sistemi testleri sırasında "sela" okunmaya başlandı. Dışarda yapılacak olan peyzaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından camii ibadete açılmaya hazır hale gelecek'' diye konuştu.


En büyük cami kompleksi olacak Çamlıca Camii'nde 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebilecek. 6 minareli camide, 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin bulunduğu bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak.


Çamlıca Camii


Komplekste ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları, 3 bin 500 araç kapasiteli katlı bir otopark yer alıyor. Çamlıca camisi, 7 metre 77 santimetre boyundaki dünyanın en büyük alemine sahip.


Çamlıca cami ayrıca kubbe kemerlerinin iç kısmına takılan 220 metre boyunda "Fetih Suresi"yle dikkat çekiyor. Caminin 72 metre yüksekliğinde 35 metre çapında dev ana kubbesi bulunuyor. Cami 4'ü 107.1 metre, 2'si ise 90'ar metre uzunluğunda 6 minareye sahip. Bittiğinde 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği büyüklükte olan Çamlıca Camisi'nin bir başka özelliği ise herhangi bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındıracak şekilde planlanmış olması.